Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Съветът на децата на посещение в Европейския парламент

ОFFNews 10 април 2019 в 13:47 1912 0

По покана на български евродепутати, пет деца от Съвета на децата към председателството на Държавната агенция за закрила на детето, посетиха Европейския парламент в Брюксел – Белгия, в началото на месец април.

В рамките на посещението децата проведоха срещи с част от българските евродепутати, запознавайки ги с дейността на Съвета на децата.

Българските европолитици, нагледно показаха на детската делегация, как протича техния работен ден в Европейския парламент, като им осигуриха възможност да проследят дискусиите около дебатите по Брекзит и пакет „Мобилност“.

Децата успяха да запечатат в снимка срещата си в кулоарите на Европейския парламент с г-н Мишел Барние, който напуска пленарната зала, след края на дебата, а едно от най-интересните мероприятия за тях бе осигуреното посещение до Дома на европейската история, където те научиха много за Европейския съюз и неговите демократични принципи.

Съветът на децата към Държавната агенция за закрила на детето е учреден през 2003 г. в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето. Целта на неговото създаване е да насърчи детското участие в процесите на изработване на политики за децата и вземане на решения.

Основната мисия на Съвета на децата е да представя детската гледна точка, мисли и чувства по въпроси, които засягат правото на защита, развитието и участието на децата в обществено-политическия живот. Съветът на децата дава възможност на децата да обменят знания, морални и интелектуални ценности и да взаимодействат с държавни и неправителствени организации на национално и регионално ниво.

Съветът включва по един представител на децата от всяка административна област, членовете му са с двегодишен мандат и избират помежду си председател и заместник-председател. След навършване на 18-годишна възраст членовете на Съвета напускат организацията и местата им се попълват от нови членове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови