Сдружение с нестопанска цел предоставяло услуги в училище, без да има лиценз от ДАЗД

OFFNews 10 юни 2019 в 19:40 2041 0

Сдружение с нестопанска цел е предоставяло социални услуги в столично училище, без да има лиценз за това, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето. 

По време на проверката се установява, че между сдружението и специалист логопед има сключен граждански договор. Логопедичното обследване и терапията са дейности, които се съдържат в т.нар. социална услуга „Център за социална рехабилитация и интеграция“.

За предоставяните терапевтични дейности с деца от страна на логопеда, родителите са заплащали съответната сума, а от сдружението е издаван касов бон. 

Нарушителите обаче не притежават издаден лиценз от Държавната агенция за закрила на детето за съответната дейност. От Агенцията напомнят, че именно ДАЗД е единствената организация в България, която може да издава, прекратява и подновява такива лицензи. 

През 2018 г. Държавната агенция е издала 136 лиценза за предоставяне на 136 социални услуги за деца, от тях 25 за иновативни услуги. Информацията за социалните услуги, за които е издаден лиценз е налична в регистъра на издадените лицензи, който се намира на сайта на ДАЗД. Активните лицензи към месец декември 2018 г. са 338 за предоставяне на 340 социални услуги за деца. 

Лицензирането на доставчици на социални услуги за деца е административна услуга на ДАЗД и нейната роля е да осъществи предварителен контрол на доставчиците на социални услуги за деца.

През същата 2018 г. ДАЗД е издала и 21 заповеди за отнемане на лицензи, защото доставчиците на социални услуги не са предали отчет за дейността си по услугата за предходната календарна година.

През годината Държавната агенция е отказала да издаде лиценз на четири организации. Отказите за издаване на лиценз на две от организациите са за нередовни документи и не отстраняване на пропуските в указания срок. На един от кандидатите е отказано издаване на лиценз, тъй като организацията не е отговаряла на условията, посочени в Закона за закрила на детето.

Държавната агенция за закрила на детето ежегодно извършва мониторинг на дейността на лицензираните доставчици, предоставящи социални услуги за деца. С оглед на това, както и на всичко споменато дотук, ние отправяме своя апел към гражданите на Република България да ни сезират при съмнение, че се предоставят нерегламентирани социални услуги за деца, за да можем заедно да противодействаме на нарушенията спрямо деца и техните родители на територията на държавата, посочват от ДАЗД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови