Сдружение за Княжево: Кой стои зад фейсбук-група Да спасим Княжево, никой в квартала не ги знае

OFFNews 10 септември 2019 в 20:23 7843 0

"Сдружение за Княжево" се разграничава от хората зад фейсбук-групата „Да спасим Княжево", която поиска оставката на кмета на район "Витоша" Теодор Петков. 

В писмо до OFFNews от сдружението твърдят, че страницата в социалната мрежа е създадена преди по-малко от два месеца и княжевци не знаят кой стои зад нея. 

В текста им се казва: 

"Сдружение за Княжево" е неправителствена организация, създадена през 2008 г., за да инициира дебати и дейности, целящи да съхранят историята на квартал Княжево, облагородяването и поддържането му от местната власт, както и насърчаване на самоинициативите на жителите и гостите на квартала за това.

"Сдружение за Княжево" има редица успешни проекти като: инициативи за съхраняването на Княжевската гора; инициативи за набиране на средства за създаване на паметник на Алеко Константинов, намиращ се в началото на „Слънчевата алея" (пред „бар Шишарка" в Княжевската гора); инициативи към местната власт за ремонти на основни места в квартала, като каменните стълби към „бар Шишарка", градинката с детската площадка (зад колелото на трамвай № 5), последната спирка на трамвая, пешеходните мостове над река Владайска и други. Бяха изградени няколко спортни съоръжения с доброволен труд и с дарени средства, а това лято беше облагородено и пространството около Княжевската минерална баня, както и стълбите до 26 СУ „Йордан Йовков". Предстоят ни още две инициативи за тази година.
"Сдружение за Княжево" прави регулярни срещи на княжевската общност, на които се дискутират теми свързани с квартала. Сдружението има и над 3500 последователи и още толкова приятели във фейсбук страницата си. 

Повод за настоящето писмо е нововъзникналата фейсбук-група „Да спасим Княжево", създадена преди по-малко от два месеца. Преди няколко дни групата е разпратила до няколко големи медии като OFFNews, Дневник, БНР и Столица.bg, информация за заснети от тях видеа, съдържащи кадри от улици в Княжево, които са неподдържани и в лошо състояние. Към статиите има съпровождащ текст, като един от тях гласи: „Граждани направиха филм за пътната мрежа в столичния квартал "Княжево". Той се разпространява в социалните мрежи и се радва на огромен интерес."- Дневник;
"Граждани заснеха филм за пътната мрежа в кв. „Княжево". Филмът се разпространява в социалните мрежи и се радва на огромен интерес." - БНР;
„Граждани направиха филм за пътната мрежа в столичния квартал "Княжево". Той се върти на страницата на гражданската група "Да спасим Княжево" в социалната мрежа и се радва на сериозен интерес. – Столица.bg

"Сдружение за Княжево" винаги е било, е и ще бъде отворено към диалог и иинициативи свързани с нашия квартал, но в случая държим да отбележим и обърнем внимание на следното:
- Никъде не става ясно кой стои зад анонимната фейсбук група „Да спасим Княжево"? Немалка част от княжевци се познаваме, но и досега нямаме индикации кои са тези хора;
- Защо въпросната група беше създадена малко преди изборите и стана изключително активна непосредствено преди тях?;
- Огромен интерес към клиповете, не значи огромно одобрение. Държим да отбележим, че въпросните клипове имат немалък брой гледания - над 5000, но общо 73 лайка, а страницата на групата им „Да спасим Княжево" е с общо 160 последователи;
- Въпросната страничка (не организация, а просто страница във фейсбук с анонимни автори) е подписала петиция за отстраняването от длъжност на настоящия кмет на район Витоша - инж. Теодор Петков, като „Да спасим Княжево" са посочени като гражданско сдружение (в статии на Столица.bg, Actualno.com и OFFnews/. Такова ли е наистина? И смятате ли, че има легитимността да представлява цяла една квартална общност след гореизложените подробности?
- Държим да поясним, че нашето „Сдружение за Княжево" няма за цел да защитава никоя политическа фигура.

В заключение на казаното дотук, държим да подчертаем, че „Сдружение за Княжево" ясно се разграничава от анонимната страница „Да спасим Княжево" и изключително активното й мероприятие, насочено към злепоставянето, на който и да било от участниците в изборите за кмет тази есен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови