Седмокласниците подават документи за кандидатстване в гимназиите от днес

OFFNews 03 юли 2019 в 08:13 3883 0

Днес започва подаването на документи за кандидатстване в гимназиите с прием след VII клас. Срокът изтича в петък.

За пръв път кандидатстването е изцяло електронно. Тийнейджърите могат да го направят както от домашния компютър, така и да отидат в училище-гнездо. Те могат да кандидатстват за неограничен брой училища. В заявлението се изреждат не само училищата - всяка паралелка се вписва като отделно желание. Посочват се областта, градът, желаното училище и конкретната специалност.

Максималният сбор точки е 500. До 400 от тях са от националното външно оценяване, още до 100 добавя свидетелството за завършен 7. клас.

Първото класиране излиза до 11 юли. След това учениците могат да се запишат там, където са приети, или да изчакат второто класиране (то се обявява до 18 юли), за което обаче нямат право да пренареждат желанията си в заявлението. Това може да бъде направено за трето класиране.

Паралелките за прием са 2499. 57% са в професионални училища, останалите са в профилирани.

Анализът на резултатите от националното външно оценяване, на базата на което се извършва приемът, ще представи днес Министерството на образованието и науката. Той ще покаже какво е нивото на явилите се над 61 хил. ученици от цялата страна по български, математика и чужди езици и всеки ще може да прецени къде се намира спрямо "конкурентите" си например в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!