Семейство египетски лешояди е намерено мъртво в Родопите (снимки)

OFFNews 25 юни 2020 в 16:39 2668 0

Снимка Българското дружество за защита на птиците

Семейство застрашени египетски лешояди е намерено мъртво в сърцето на Източните Родопи, близо до Маджарово, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Преди няколко дни е намерен мъртъв египетски лешояд в близост до царството на лешоядите – Маджарово. От дружеството веднага са установили самоличността на загиналата птица. Тя е женска и е от най-продуктивните египетски лешояди в Източните Родопи. 

Анализът на фотокапана в гнездото на птиците показва, че родителите донасят храна на малкото и след като то се храни - умира. Майката и бащата на младата птица изчезват от гнездото на 19 юни и повече не се връщат.

От дружеството смятат, че семейството е било отровено. Египетските лешояди са силно териториални птици, които обитават малка територия и това предполага, че инцидентът се е случил в границите на околните четири села.

Броят на двойките у нас е едва 26, от които 19 гнездят в Източните Родопи и това е голям удар върху популацията на вида.

Екипът на БДЗП извършва щателна проверка в района, за да се установи дали няма и други пострадали животни. 

Египетският лешояд е един от най-застрашените видове птици в световен мащаб. За съжаление, тяхната бройка продължава да намалява с бързи темпове.

По случая се води разследване, а една от птиците е изпратена за лабораторен анализ за доказване на причините за смъртта. 

През февруари в района на Маджарово беше намерен и мъртъв белоглав лешояд, при който лабораторните анализи доказаха, че е загинал вследствие на отравяне. Използването на отрови и отровни примамки е най-голямата заплаха за лешоядните видове птици, а унищожаването на екземпляри от защитени видове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови