Сензор в джоба свързва самотни възрастни хора с близки и социални служби

OFFNews 13 февруари 2020 в 15:07 2053 0

Чрез сензорни устройства, подобни на ключодържатели, 50 възрастни хора, които живеят сами или в социален дом, ще имат постоянна връзка с близките си и социалните работници. 

Така с помощта на новите технологии осигуряваме допълнителна сигурност и грижа за възрастни хора, които са доброволци в проекта "Активна възраст", съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова Чрез интернет платформа данните от сензорите ще достигат до техните роднини и до служителите от "Социален патронаж".

Демографските данни показват, че в бъдеще грижата за все повече възрастни, ще зависи от по-малък брой хора в активна възраст. Затова дигиталните технологии могат да допълват и усъвършенстват услугите, които институциите предлагат. 

София участва в проекта ACTIVAGE заедно с 49 партньора от 9 европейски държави (Испания, Италия, Германия, Гърция, Португалия, Финландия, Франция, Великобритания, България). Проектът се финансира по програмата „Хоризонт 2020“. 

Целта е да се удължи независимия живот на възрастните хора в техните домове чрез дигиталните технологии. Насърчава се те да останат в домовете си и да получават подкрепа и услуги, вместо да отиват в домове за възрастни хора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови