Сертификати освобождават учениците ни зад граница от приравнителни изпити

OFFNews 23 май 2017 в 18:16 3467 0

Всички ученици в българските неделни училища в чужбина ще могат да учат български език и литература и да получат удостоверение, което ще ги освободи от приравнителни изпити при връщане в родината.

Това става възможно по силата на споразумение между Министерството на образованието и Софийския университет, съобщи пресцентърът на МОН.

Промяната се отнася до учениците от първи до дванадесети клас в над 300 неделни училища и училища по националната програма "Роден език и култура зад граница".

Учениците ще могат да получат и сертификати за умения за владеене на езика според Общата европейска езикова рамка (А1, А2, В1, В2, С1, С2), които да им служат в другите държави за втора матура, да им дават предимство при кандидатстване във висши училища, за работа и като доказателство, че владеят български език на определено ниво.

Българският ще се учи като втори или трети език в неделните училища. МОН ще организира, е проверява и ще подпомага финансово обучението по родния език. Програмите и тестовете за проверка на нивото ще бъдат разработени от Софийския университет, който ще осигури и възможност за сертифициране по Общата европейска езикова рамка след полагането на тестовете. Такива сертификати вече бяха дадени в Чикаго.

Споразумението предвижда и провеждането на обучителни семинари с учителите по български език относно обучението и тестирането по български език като втори/трети език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови