Сестри и акушерки при Мая Манолова, протестиращите в конфликт с асоциацията си

OFFNews 07 март 2019 в 08:46 2141 0

Омбудсманът Мая Манолова организира среща по искане на протестиращите медицински специалисти, която ще се състои днес в сградата на институцията. 

Поводът са протестите на 1 март т.г. в цялата страна на медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори, които настояха за промяна в заплащането, условията на труд и статута на лечебните заведения.

Техните искания са стартово възнаграждение от две минимални работни заплати, регулиране на работното време, заплащане на извънредния труд и др.

Специалистите по здравни грижи алармират, че здравеопазването е в „клинична смърт“ и изискват незабавни и спешни държавни мерки за неговото оздравяване. 

На 21 март те предвиждат разполагането на палатка пред здравното министерство, ако исканията им не бъдат изпълнени, заяви Мая Илиева, която е сред организаторите, по бТВ. Тя беше категорична, че медицинските сестри са се разделили за протестите. Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева обаче категорично отрече.

Не сме се разделили в нито един момент. Нормално беше министърът и премиерът да поканят представителя на законовата съсловна организация на професионалистите по здравни грижи. Вероятно това донякъде ядоса част от колегите, защото когато има висок емоционален градус, се очаква да бъдат поканени хората, които са на улицата, подчерта Василева. Казахме, че не сме организатори на протеста, което всъщност е така”, допълни тя.

Според Мая Илиева обаче е имало тайни обаждания към нейни колеги, като по нейните думи по този начин от асоциацията са започнали да оттеглят подкрепата си от протестите.

Тайни обаждания могат ли да бъдат доказани, контрира Василева. Асоциацията не организира протеста, но подкрепя справедливите искания на колегите, обобщи тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови