Сестрите в училища и градини да могат да дават лекарства на хронично болни деца, настояват пациентски организации

OFFNews 11 септември 2018 в 13:43 4243 0

Снимка Pixabay

Шест пациентски организации изпратиха жалба до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с настояване да бъде позволено на медицинския персонал в учебните заведения да поставя инжекции и да дава лекарства на деца с хронични заболявания.

В момента медсестрите в яслите, градините и училищата имат право да окажат първа помощ, да следят за здравословното състояние на децата, да препоръчат мерки за превенция за заболявания, но не и да дават лекарства и да извършват манипулации. Това затруднява родителите на тези деца, като ги принуждава да стоят в района на училището, за да дават лекарства или да правят рутинни манипулации. Тези родители не могат да започнат работа на по-отдалечено място. Особено засегнати са родителите на деца с диабет, епилепсия, хемофилия, адренална недостатъчност и др.

Жалбоподателите обясняват проблема по следния начин:

Става въпрос за деца с хронични заболявания, които нямат друга пречка да посещават тези заведения, освен невъзможността сами да извършат т.нар. подпомагащи медицински грижи, които иначе извършват техните родители в къщи – напр. поставяне на инжекция инсулин, смяна на памперс, катетри при децата със Спина бифида, даване на медикаменти и/или други подобни действия, които не представляват каквато и да е трудност или прекомерна грижа от страна на медицинския персонал в съответното заведение. 

Разминаване в законовата уредба възпрепятства това да се случи, въпреки че България е сред страните с най-висок процент медицински персонал в учебните заведения, посочват от пациентските организации. Макар че възможността тези манипулации да се правят от училищните лекари и сестри е вписана с промени в Закона за здравето (чл. 120), същите промени не са дописани в наредбите, касаещи дейността на градините и училищата. Законът позволява - наредбата не позволява. 

Жалбата е подписана от „Сдружение „Асоциация Хипофиза”-Варна, „Сдружение За инсулинови помпи”, „Сдружение Докосни дъгата“, „Сдружение Спина бифида и хидроцефалия”, „Фондация Живот със синдром на Даун“ и „Сдружение Диабет, предиабет и метаболитен контрол“.

Считаме, че е недопустимо да продължава незаконосъобразното бездействие по отношение децата с хронични заболявания и следва в незабавен порядък да се приемат промени в цитираните по-горе две наредби, които да уредят реда, задълженията и отговорността на медицинския персонал в детските ясли, градини и училища по отношение децата с хронични заболявания, пишат авторите на жалбата. Те цитират и сполучливия опит на Община Варна и Варненското дружество на лекарите по детска ендокринология, които работят по създаване на система за грижа за децата с диабет в детските и учебни заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !