Шампиони се създават... с кофи

Василена Иванова 17 февруари 2020 в 15:34 4413 0

Представете си състезателка по художествена гимнастика по време на всекидневната ѝ тренировка. Обичайно тя включва безброй отигравания на сложни съчетания, в които трябва да внимава за работата с тялото, трудните елементи с уредите и грацията. В Бургас младите състезателки имат и още една бонус-трудност - внимават да не стъпят в една от многото кофи на терена. Кофи, пълни с ръждива вода, които над десет години са част от всяка тренировка през зимата. Причината – пробит покрив. Всеки направен ремонт се оказва неуспешен.

Децата и треньорите работят в условия, които изглеждат недопустими за работа и създаване на състезатели за високо спортно майсторство. Все пак успяват. От бургаските школи продължават да излизат състезателки, които ни представят успешно на национално ниво. Такива например са гимнастичката от националния ни ансамбъл жени Стефани Кирякова, която е състезателка на клуб „Черноморец“, Женина Трашлиева отново от същия клуб, девойките Ева Брезалиева и Кристина Кърчева, състезателки на клуб „Олимпия“ и много други.

Факт е, че проблемът не е чужд на още много зали - напротив. По-скоро условията са сходни във всяка втора. А наред с прокапалия таван, има изгнили дъски и мухлясал килим. Кофите до такава степен са станали част от интериора на тренировъчния терен, че дори не правят впечатление на децата. По-малките от тях дори умишлено се доближават до тях. Състезателките знаят, че през зимата трябва да имат и резервна лента, в случай, че тяхната се измокри. Носят си по няколко чифта цвички и чорапи. Отново по същата причина.

Женина Трашлиева от шестнайсет години прекарва почти всеки ден в спортната зала.

„Откакто се помня, винаги е имало проблем с покрива на залата в дъждовно време. Когато вали, се образуват течове, налага се да се слагат кофи, легени и други, където да се събира водата, за да не капе по килимите“, разказва тя.

За това време са направени няколко ремонта, но резултатът е същият – шампиони се създават с кофи, мухъл и мизерия.

„При един по-обилен валеж тези кофи заемат около 30-40% от мястото, на което би трябвало да вършим работата си. През по-студените месеци е изключително неприятно, образува се влага, неприятна миризма, на места всичко подгизва във вода. Това създава една неблагоприятна и нездравословна среда за работа", споделя Женина.

Спортът изисква много концентрация и точност, което често се постига трудно, предвид факта, че по време на съчетанията мисълта на състезателките е насочена не само върху това да играят без грешка, а и да внимават къде стъпват, добавя тя. „Внимаваме да не се намокрим, ние или уредите, с които играем. Заобикаляме десетките кофи. Всичко това създава предпоставки за инциденти и травми."

„Неприятно е и много обидно, защото именно от тази зала са излизали и продължават да излизат шампиони, които дават всичко, за да зарадват и прославят родния Бургас и България, въпреки нелеките условия, в които се налага да се провежда тренировъчният процес“, казва гимнастичката.

Женина говори за спортната зала като за свой втори дом. Надява се и проблемът да бъде решен, за да могат гимнастичките да влагат максимални усилия за развитието на красивия спорт и да продължават да носят успехи.

Залата от години се стопанисва от общинското предприятие „Спортни имоти". За OFFNews от предприятието обясняват, че СЗ „Младост“ е построена през 1987 година като многофункционална спортна зала. През 2018 година в голямата спортна зала, в която не се провеждат тренировките на гимнастичките, е подменена изцяло настилката, тъй като залата е била домакин на престижен турнир по волейбол за купата на ЦЕФ. Подменени са и трибуните. Ремонтирани са санитарните възли и съблекалните. Осветлението на спортната зала пък е подменено през 2019-а година.

„През годините на управление и поддържане на залата от общинското предприятие са извършвани ежегодни ремонтни дейности. През всички тези година СЗ „Младост“ е била домакин на редица международни, републикански и европейски турнири.

През настоящата година в бюджета на Община Бургас са заложени средства за изготвянето на проект за цялостен ремонт и реконструкция на СЗ „Младост“. Възложено е да бъде изготвен и доклад за енергийна ефективност на обекта“, казват още от ОП „Спортни имоти“.

На въпрос защо след извършени ремонти таванът продължава да тече, от предприятието отговарят: „Община Бургас напълно осъзнава, че залата е стара, амортизирана и идва време да ѝ се обърне по-сериозно внимание. За да бъдат предотвратени изцяло течовете, единственият начин е да се извърши цялостен ремонт на покривната конструкция. Частични ремонти на покрив с площ от над 5000 кв. м., каквито ние сме извършвали няколко пъти, е временно решение и няма как да получим траен и дългосрочен резултат. Досега беше трудно да затворим изцяло залата за голям ремонт, тъй като щяхме да затрудним спортните клубове, които я ползват. Предстоящото довършване на зала „Арена Бургас“ ще позволи да се разтовари графикът на зала „Младост“, за да ѝ се обърне по-сериозно внимание“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови