Шефът на Александровска. Все още ситуацията с COVID-19 е контролируема

OFFNews 09 юли 2020 в 10:10 2886 0

Все още ситуацията с коронавирус у нас изглежда контролирана. Има някои пълни болнични отделения, но все още отделенията за интензивно лечение имат свободен капацитет.

Това коментира в сутрешния блок на Нова телевизия шефът на болница "Александровска" д-р Костадин Ангелов.

По думите му цифрите за ден не бива да са база за вземане или отпадане на мерки. Европейската и българската практика е такива решения да се вземат на база двуседмичен анализ, ако има силно покачване на случаите.

„Това, което се случва, е очаквано заради всички онези хора, които не спазваха мерките. Цифрите на заразените днес са доста по-големи от вчерашните, но е важно какъв процент от тези хора имат нужда от болнично лечение, от интензивни грижи. В момента ситуацията изглежда контролируема”, заяви д-р Костадин Ангелов.

Кога ще бъдат запълнени и интензивните легла, д-р Ангелов не се нае да прогнозира. „Видяхме, голяма част от прогнозите, дадени в началото, не издържаха проверката на времето. Следим динамиката за 1-2 седмици и на тази база се взимат решения. Ако видим, че тази ситуация започва да заплашва капацитета на лечебните заведения, ще се вземат мерки”, заяви директорът на "Александровска".

„Не мисля, че пак трябва да се връщаме към барикади и да затваряме градове, но тези мерки са възможни”, коментира още той.

По думите му българската система е изправена пред огромно предизвикателство по отношение на специалистите по здравни грижи. „Имат много извънреден труд, много нощен труд. По целия свят пациентите, които имаха нужда от болнично лечение, не бяха лекувани само от инфекционисти, а от разнороден броя специалисти”, обясни д-р Костадинов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови