Шефът на Биволъ: Има чадър над Джи Пи Груп. Имаме документи за подкупите

OFFNews 14 септември 2018 в 14:41 10254 0

Снимка Биволъ

"С полицията се получи една поредица от неразбирателства, тип развален телефон, така или иначе ние бяхме задържани по сигнала, който ние самите подадохме". Това каза журналистът от сайта „Биволъ“ Димитър Стоянов в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ на БНР.

Стоянов и румънският му колега Атила Биро, както и един адвокат, тази нощ са били отведени за снемане на обяснения в РПУ Радомир, докато провеждали журналистическо разследване.

Според Стоянов, на двамата журналисти не е било позволено да се обадят по телефон по време на задържането им:

„Получих информация, че след публикуването на статията за #ДжиПиГейт от офисите на фирмата започва целенасочено изнасяне на техника и документи, което е предполагаемо унищожаване на доказателства. Успяхме да проследим трасето на документите и разбрахме, че те се унищожават в района на Радомир и с наш колега, румънски партньор Атила Бирo, тръгнахме да валидираме това унищожаване. Респективно, за да има законова стойност работата, която вършим, подадохме сигнал и към МВР, че се унищожават предполагаеми доказателства за много тежка корупция и за злоупотребени с европейски фондове. В момента, в който успяхме да локализираме мястото, където намерихме изгорени документи, свързани с европейски фондове, се появи полицейски патрул, накараха ни да легнем на земята, да си сложим ръцете на гърба, сложиха ни белезници. Обяснихме, че ние сме журналисти и не сме извършители на нищо нередно, но около час прекарахме с белезници, после около още 3 часа бяхме задържани, но все пак не свалиха белезниците, въпреки че имаше яснота кои сме, какви сме и какво правим там. Всеки от нас имаше журналистическа карта, колегата също, имахме лични карти, валидни документи, но въпреки това не получихме право на телефонно обаждане и екипите, с които работим бяха много разтревожени. Когато се разследва корупция на високо ниво, това не е безопасно“.

Стоянов е категоричен, че много от горящите документи все пак са били спасени от полицаите:

„Нашата информация беше, че тези документи се изнасят от офисите на "Джи Пи груп", товарят се на автомобили, карат се в района на Радомир и се изгарят. Ние намерихме и документи, нарязани на шрайдер, в чували. Всичко сочи в посока унищожаване на доказателства“.

Журналистът обясни и защо с тях е имало адвокат:

„Помолихме го да използваме неговата кола, за да се опитаме да намерим мястото, където се изгарят тези документи". Адвокатът също е с протокол за задържане.

Главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов уточни пред БНР, че повече от 6 часа не е успял да се свърже с двамата журналисти:

„От 20.30 часа вечерта до към 1-2 часа през нощта, което предизвика силно безпокойство. Опитахме се да разберем какво се случва и всички обаждания до РПУ в Радомир и ОДМВР - Перник завършиха безславно. В Перник ни затръшнаха телефона с изявление, че трябва да отидем на място. По наши канали опитахме да разберем на по-високо ниво и получихме от пресцентъра на МВР подвеждаща информация, че колегите ни не са задържани, а са били отведени в Радомир за даване на обяснения, но не можаха да ни обяснят защо няма връзка с тях“.

Чобанов определи действията на полицията като абсурдни и заяви категорично, че става въпрос за афера на най-високо ниво:

„Това е някакъв абсурд. Да не би колегите им на място да нямат телефони. Пристигнали са от София колегите на г-н Спиридонов. Могли са веднага да ги освободят и да им върнат телефоните. Ние сме възмутени от това, че те бяха оставени без комуникация, а ние съответно бяхме оставени в неизвестност какво се случва с тях в продължение на часове и бяхме подведени от МВР, че не са задържани. Още от сряда, когато сме подали сигнал, до четвъртък следобед от сградата на "Джи Пи груп" се изнасят документи, компютри и се унищожават, т.е. два дни това е текло без никаква санкция, без да е предотвратено, а ние наблюдавахме какво се случва и се опитвахме да изясним къде изгарят документи, а защо ги горят е пределно ясно. /…/ Това са изключително сериозни доказателства за корупция, които част от тях са унищожени. Защо трябваше да се чака два дни? Защо ние трябваше да вършим това наблюдение и защо вместо като са отишли на място да спасяват документите, полицаите са задържали тях, а след като са дошли колегите им от София са разпалили огъня по невнимание? Това са абсурдни действия на полицията. Очевидно има чадър над "Джи Пи груп", която е свързана с шефа на „Лукойл“ Валентин Златев и явно там никой не смее да влезе и да проведе обиск. Това е афера на най-високо ниво, която ще се развие, защото ние разполагаме и с електронни копия и продължаваме работа. Има изключително много документи. В тези документи има шокиращи неща – подкупи, вижда се накъде и към кого минават парите“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови