Шефът на Кауфланд България никога не би дал на децата си храни, които продава

OFFNews | 02 септември 2017 в 17:20590346

Шефът на „Кауфланд-България“ Димитър Спасов признава в интервю за Дойче веле, че в поверената му търговска верига се продават храни, които той никога не би дал на децата си.

„Баничките ни, например, не се правят с палмово масло, но съдържат консерванти. Никой още не знае до каква степен това е небезопасно за здравето, особено за здравето на децата“, казва Спасов.

„Миналата седмица прекратихме търговските си отношения с известен български производител на млечни продукти. Направените от нас лабораторни анализи на неговите сирена показаха, че в тях се влага палмово масло. Мога да уверя клиентите на „Кауфланд“, че няма абсолютно никаква разлика между качеството и съставките в собствените ни търговски марки, които продаваме в Германия и в България“, декларира Спасов.

Публикуваме пълния текст на фичъра на Дойче веле, озаглавен "Знаем ли каква все пак е истината за храните?". Автор на материала е Николай Цеков от Българската редакция на медията:

Произведен в Румъния дезинфектант за помещения за кокошки-носачки с токсична съставка, която прониква в снесените яйца, се оказа на трапезата на българските потребители. Замърсеният с опасния химикал половин тон яйчен прах, внесен от Германия, беше блокиран от Агенцията за безопасност на храните (БАБХ), но по традиция чиновниците отказаха да съобщят имената на фирмите, които са го използвали за производството на сладолед и майонеза. „Представете си, че някой ресторант е напълнил фризерите си с небезопасен сладолед. Мълчанието на агенцията означава, че той ще продължи да бъде предлаган на клиентите месеци наред“, коментира ситуацията шефът на асоциацията „Активни потребители“ Богомил Николов. Организацията стана известна с резултатите от лабораторни анализи на популярни сред българите храни като кисело мляко, сирене, масло, кашкавал, лютеница и други. Те показаха, че редица български производители използват евтини заместители на традиционните суровини за производството им, без да упоменават това в етикетите. Това не попречи на някои от тях да обвиняват в същото известни западни производители на храни и напитки.

Както беше и след Чернобил

Богомил Николов вижда в укриването на информация за опасни продукти и техните производители рефлекс, който държавните институции са запазили от времената на комунизма. „Също както по времето на Чернобил, и сега в България смятат, че криенето на информация е полезно за гражданите. В свободните общества е точно обратното – говоренето за проблемите е задължителна част от тяхното решаване“, смята шефът на „Активни потребители“. Той припомня пресния скандал с разликите в съдържанието и в качеството на съставките на хранителни, хигиенни и козметични продукти, които някои мултинационални компании произвеждат за Източна Европа. „В Словакия и други бивши соцдържави местните агенции за контрол върху качеството на потребителските стоки посочиха не само по-евтините заместители и по-ниските проценти на основните компоненти, но и публично назоваха компаниите, които си позволяват да обиждат по този начин източноевропейците, доверили се на продуктите им.

Българската агенция обаче отново предпочете мълчанието. В България производители и търговци, които залагат на ниското качество и ниските цени като средство за трупане на печалби все още имат всички шансове да са задържат на пазара и да преуспяват“, обобщава наблюденията си Богомил Николов.

Шефът на „Кауфланд-България“ Димитър Спасов е съгласен с някои от изводите на „Активни потребители“. „Миналата седмица прекратихме търговските си отношения с известен български производител на млечни продукти. Направените от нас лабораторни анализи на неговите сирена показаха, че в тях се влага палмово масло. Мога да уверя клиентите на „Кауфланд“, че няма абсолютно никаква разлика между качеството и съставките в собствените ни търговски марки, които продаваме в Германия и в България“, декларира Спасов. Мениджърът все пак признава, че в поверената му търговска верига се продават храни, които той никога не би дал на децата си. „Баничките ни, например, не се правят с палмово масло, но съдържат консерванти. Никой още не знае до каква степен това е небезопасно за здравето, особено за здравето на децата“, откровен е шефът на „Кауфланд-България“.

„Поне вече нямаме умрели от хранителни натравяния“

Шефът на Националния съюз на градинарите Слави Трифонов посочва друга заплаха за здравето на българските потребители. Според него, внасяните от Турция, Йордания и Египет плодове и зеленчуци се обработват с опасни пестициди и консерванти, за да могат да издържат дългото им транспортиране до България и Централна Европа. „Тактиката на производителите и износителите на изток е да обработват продукцията си с химикали, чийто карантинен срок изтича около дните, в които те пристигат на външните граници на Евросъюза. Работеща в Пловдив германска фитолаборатория чрез анализ на смлени пресни плодове и зеленчуци отчита, че през този карантинен период използваните силни пестициди и консерванти са успели да замърсят отвътре продуктите с недопустимо високи концентрации. В никакъв случай българите не трябва да правят сладко от кори на портокали или лимони. Най-добре е да купуват продукти, произведени до 200 километра от мястото на пазаруване“, препоръчва Трифонов.

Той е на мнение, че Агенцията по безопасността на храните е ефикасна единствено когато има подадени сигнали за опасен внос, какъвто беше случаят с яйчения прах от Германия. Но все още няма никакви пречки пред вносители на небезопасни пресни храни подозрително лесно да се сдобиват със сертификати за качество на границата и да подбиват с дъмпинг производството на пресни храни в България. Дъмпинг има и от страна на производители от страни като Полша, които внасят в България произвежданите целогодишно само в оранжерии домати като „суровина за преработка“, въпреки, че те се продават като пресни зеленчуци. Така хем избягват да плащат ДДС по правилата на Единния европейски пазар, хем подбиват със съмнителната си цена от 60 стотинки за килограм българското производство на истински „слънчеви“ домати“, изтъква шефът на Националния съюз на градинарите.

Богомил Николов от „Активни потребители“ е на мнение, че като цяло свързаната с безопасността на храните ситуация в България все пак бележи осезаемо подобрение през последните години. „Поне вече нямаме масови хранителни отравяния, които до съвсем неотдавна вземаха и човешки жертви“, смекчава Богомил Николов тревогите на българските консуматори.

Кирил Йорданов

Рейтинг : 1005

07.09 2017 в 17:43 6
+ 0
- 0
Работя на автомивка( на паркинга на магазина) която има договор с въпросната верига .За 5 години не съм видял някой от служителите да си купи нещо повече от минерална вода.Изводите си правте сами..
Стефан

Рейтинг : 13828

02.09 2017 в 21:10 5
+ 13
- 1
Я, като един УМЕН българин, дай на ГЛУПАВИЯ акъл какво да яде. Щото, като преброи стотинките, застава по средата, и се чуди в хлебарницата ли да влезе, или в аптеката.
Иван Николов

Рейтинг : 1005

02.09 2017 в 19:03 4
+ 1
- 23
За съжаление ГЛУПАВИЯ българин си мисли,че там е евтино и си купува техните боклуци....От 5 години отрекох тая Мизерна верига магазини....
Умен

Рейтинг : 15863

02.09 2017 в 17:48 3
+ 2
- 23
И аз. Затова и спрях да го посещавам. Голяма грешка е че не залагат на немско качество а пробутват българските боклуци пълни с консерванти и гадости. Аз месо ат Кауфа и Била никога няма да си купя!
helleborus

Рейтинг : -887

02.09 2017 в 17:44 2
+ 14
- 2
Дълги години в Европа хранителният бизнес се е държал от малки производители. Множество сладкарнички и пекарни на всяка улица, със собствени рецепти хлябове и сладкиши, малки ресторантчета, пазаруващи от местни производители и изобщо множество хора ангажирани в хранителновкусовата индустрия, предлагащи качествен продукт, без химия и консерванти. Днес с роботизацията се появяват все по-големи промишлени гиганти, които искат да реализират огромни печалби и да произведат храна, която не се разваля, за да я разпространят по целия свят, да гледат кокошки, които не боледуват, за да нямат никакви загуби. А с глобализацията процесът се утежни още повече. Освен, че милиони хора си изгубиха бизнеса, крайният продукт е нещо, което не прилича на традиционната храна. Ако се забрани химията и производство на продукти като яйчен прах изобщо, може процесът да се обърне назад. Ще кажат, че ще е по-скъпо, обаче не е така, защото ще даде работа на милиони.
Izalina

Рейтинг : 16961

02.09 2017 в 17:34 1
+ 15
- 0
ТОВА ли разбраха днес ВСИЧКИ медии от въпросното изказване?

Обзалагам се, че няма търговец, който да не предлага артикули, които собствено никога не би ползвал, поради ниско качество.

Да вземем малките квартални магазинчета, които се предполага да избираме (българското) и подкрепяме (малък бизнес)

Те не зареждат евтинии, защото са мноо убави, а защото това търсят бедните хорица в махалата. Не е виновен търговецът, че такъв асортимент присъства на пазара.

Припомням, че веднага след илачите, козметиката и битовата химия, следващата реклама, която ни облъчва е на всякакви КРЕНВИРШИ!
Бихте ли ги яли, ако бюджетът ви позволява всичко ДРУГО, което предполага месо.
Или кюфте от 30 стотинки на другата "обичаща България" верига.
Айде. Дълго стана. От мухата - слон.
 
4