Шефът на НЗОК: По 50 стотинки от кутия цигари във фонд, за да има още 500 млн. за здраве

Трябва да има болници за тези, които не могат да си доплащат в частните, заяви д-р Дечо Дечов

OFFNews 02 февруари 2019 в 13:35 3202 1

Част от цената на кутия цигари да постъпва в обществен фонд. Ако в България се пушат по около 3 млн. кутии цигари на ден, само по 50 стотинки да се отделят от тях, това са 1.5 млн. лв. на ден допълнителни средства за здравеопазване. Това прави по 500 млн. лв. на година. 

Това предложи шефът на Здравната каса д-р Дечо Дечев по Дарик радио. За 11 години средствата за държавни и общински болници са увеличени с 59 на сто, а за частните – с 803%., заяви той. И посочи, че водещата причина, за да се създаде едно частно лечебно заведение, е то да печели. „Няма инвеститор, който да инвестира милиони в дейност, от която ще губи. Ако някой си направи труда да види финансовите отчети на частните болници, ще види, че оборотът им е не повече от 50% от НЗОК и 50% от кешови плащания. А във финансовия отчет на общинската болница кешово плащане, ако има, то в никакъв случай не е повече от 5% от общия обем на дейност. Т.е. оттук още има разделение“, посочи той. 

Д-р Дечев заяви, че в България има над 3 млн. души, в които влизат хора с пенсии под 350 лв. на месец, безработни и определен етнос, които не могат да плащат допълнително. „На практика за тези хора трябва да съществуват болници, където те да могат да се лекуват. И тези хора не са контингентът на частните болници. И от там идва разликата – цялата социална функция се поема от един вид болници, а групата от пациенти, които могат да си доплащат, отиват в друг вид болници“, обясни д-р Дечев. 

Управителят на НЗОК коментира още, че частната болница може да избира дейности, по които да работи, а държавните и общинските работят по пакет от дейности. По думите му частните си избират печеливши клинични пътеки. 

Според Дечев българското общество не е готово да дава повече пари за здравеопазване. "Обществото няма против да дава милиарди за лотарийни билети например, но не иска да дава за здраве по някаква причина", каза още той. 

И обяви, че е съгласен с констатациите на Международния валутен фонд (МВФ), че здравеопазването в България е скъпоструващо, неефективно и с високи доплащания. "Българинът в никакъв случай не боледува повече, отколкото боледуват други. Но голямата разлика е, че българинът не се лекува така, както трябва, за разлика от другите в Европейския съюз", заяви Дечев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

ardjuna

02.02 2019 в 17:06

От поне 2 десетилия знам, защото редовно си купувам цигари в Англия, когато съм там, е че поне 40% от цената, която плащам за кутия (в рамките 5-6.50 паунда за кутия в зависимост от марката) отива директно в Здравната им система. Хората са го измислили и го прилагат. Моя приятелка в Англия работи за Здравната им система като Терапевт на зависимости и това е едно от перата, от където идва заплатата и. И така, В България нито един данък, било то акциз, здравни осигуровки, ДОО или ДДС, няма конкретно измерение! Когато започнем да търсим всички Ние като Данъкоплатци сметка от политиците, които избираме, къде отиват нашите пари, тогава ще има надежда за бъдещето и ще започнем да се оправяме. Сега плащаме данъци и наливаме в каца без дъно! 1 мил. плащат здравни осигуровки, които 2 мил. които не плащат пенсионери, под 16 год и роми на помощи не плащат - ясно е, че сметката не излиза и нямаме здравеопазване. Отново 1 мил. плащат ДОО, но има таван на пенсиите и е безмислено да се осигуряваш над