Шефът на НЗОК няма намерение да подава оставка

"Нищо незаконно не съм направил", казва Плочев

OFFNews 19 февруари 2018 в 09:40 2979 1

Камен Плочев

„Няма да подам оставка, нищо незаконно не съм направил”, заяви проф. Камен Плочев, управителят на НЗОК, в ефира на bTV. Повод за гостуването на Плочев бе разразилият се миналата седмица скандал, в който здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката му. Причината - шефът на НЗОК поиска актуализация на бюджета, заради дълговете на Касата. 

Управителят на НЗОК вчера е разговарял и с премиера Бойко Борисов, който му обяснил, че трябва да се спрат течове от касата към чужбина. Плочев е категоричен, че Борисов не му е поискал оставката.

Плочев е категоричен, че е уведомил Здравното министерство за намеренията си.

В хода на разговора в студиото управителят на здравната каса каза, че негов близък приятел му се обадил да му въздейства да подаде оставка.

„Директно мен никой не ме е заплашвал. Мой приятел ми каза, че с него е проведен разговор, да ми предаде да си подам оставката, да се разделим с добро, защото иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и работа в държавна болница никога няма да си намеря”, разказа Плочев.

Той отказа да каже точно от къде е дошъл натискът.

В студиото беше и депутатът от БСП Славчо Велков в качеството си на личен приятел на Камен Плочев. Той поясни, че натискът срещу него идва от политик, на висок пост в управлението на държавата.

„Преди това същият човек е звънял на Плочев да се запознават. По-високо от министър, с претенциите да управлява държавата”, допълни още Велков.

Здравният министър Кирил Ананиев също разговарял със Славчо Велков с молбата да въздейства на Плочев да подаде оставка.

„Истината е, че там се бързаше докато се върне премиера тази оставка да бъде оформена и да кажат, ето бе, той сам си подаде оставката”, смята Велков.

По думите му главната фигура, която движи това, е зам.-министърът на здравеопазването и член на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

„Начева грубо се бъркаше в работата ми. Стигна се до там, че ми докара един човек и ми каза „Уволняваш си главния секретар и назначаваш този човек”, аз онемях”, разказа Камен Плочев.

Той допълни, че Начева самоволно викала хора в кабинета си, „взимала цифри, правят се в Здравното министерство, а не в Здравната каса”.

„Като член на надзора има право да надзирава дейността, а не да се меси в оперативната работа. Аз не съм дирекция към министерството, аз съм независима институция. Само парламентът може да ми въздейства и да ме махне”, категоричен е Плочев.

Славчо Велков припомни, че през 2010 г. Жени Начева е била обвинена в две престъпления по служба и тогава премиерът Борисов ѝ поискал оставката. „И тя тогава се позова именно на това, че парламентът я избира нея”, допълни Велков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови