''Шейново'' с дарителска кампания за рехабилитация на недоносени деца

Вероника Шербанова 22 декември 2017 в 11:35 2754 0

Кампания на Райфайзен банк набира средства за рехабилитация на недоносени деца, родени в АГ болница "Шейново". 

Често децата, родени преждевременно и преживели месеци в интензивните отделения, се нуждаят от упорита и дълга рехабилитация, кинезитерапия и възстановителни процедури, за да се развият и укрепнат.

За съжаление, степента на уврежданията в някои случаи е сериозна и води до тежка инвалидизация, въпреки положените усилия на лекарите.

Финансовата подкрепа за рехабилитация е голяма помощ за родителите, които освен с шока от проблемното раждане и оцеляване на децата, се налага да се справят и с грижите за дете с увреждания, като детска церебрална парализа и ретинопатия.

Необходими са много време, средства и съдействие на различни специалисти, което може да бъде непосилно за семействата. 

"За да има успех една такава терапия, е много важно тя да се започне навреме, когато се регистрира изоставане в развитието, и да не се прекъсва. Диагнозата детска церебрална парализа се поставя на по-късен етап. Невинаги родителите имат финансовата възможност да плащат за всички процедури, тъй като НЗОК покрива само една седмица, а и понякога се налага изчакване за час при тесен специалист", обясни пред OFFNews неонатологът д-р Иванка Янкова. 

"Иска ни се да помогнем на тези деца, защото те са много изстрадали - те и родителите им, а целта ни е да се осигури достъп до рехабилитация и те да имат максимално добро бъдеще", допълни тя. 

Недоносените деца в България се увеличават и една от причините е, че все повече недоносени деца са спасявани след раждането им, така че и все повече деца се нуждаят от специални грижи. 

"Много индивидуално е от колко рехабилитация се нуждае всяко дете в зависимост от състоянието му, но често се налага рехабилитация в продължение на месеци. Важно е тази терапия да бъде непрекъсната и затова родителите да могат да правят упражненията вкъщи, дори и да не са толкова ефективни, колкото би било при терапевт, важно е да има постоянство", каза още д-р Янкова. 

"Терапията се прави в центрове, в които специалистите са обучени да се занимават с такава патология. Резултатът обаче зависи много от състоянието на детето. Колкото по-увредено е то, толкова по-продължително време са налага терапия и резултатът невинаги е здраво дете. Важен е напредъкът от изходното състояние на детето. Понякога за едно дете, което не може да се движи, е успех дори това да може само да се придвижва в пространството, да няма нужда от инвалиден стол", допълни неонатологът. 

"Повечето кампании са фокусирани в болниците, но за да има непрекъснатост на лечението, е много важно какво се случва и след изписването. За нас е важно децата да се възстановят напълно и да разгърнат максималния си потенциал, защото това е инвестиция в бъдещето. От това какви деца имаме днес зависи какво ще бъде обществото след време", категорична е д-р Янкова.

Целта е и да има все по-малко деца, които се нуждаят от рехабилитация, затова ако събраната сума е по-голяма, остатъкът ще отиде за закупуване на специални сензори, позволяващи обдишването на децата да става по по-щадящ начин. 

"Сензорът регистрира промените в състоянието на бебето и подава кислород и налягане в зависимост от него. Така обдишването е много по-щадящо и безопасно. Методът НАВА е нов за България и позволява бебето да остане на апаратна вентилация за по-кратко, което намалява риска от инфекция и травмата на белия дроб. Един такъв сензор струва около 350 лева и може да се използва само в рамките на три-четири дни", обясни д-р Янкова. 

От болницата уточниха, че дарените средства ще постъпват по отделна сметка. Родителите няма да получават пари на ръка, а средствата ще се превеждат директно на центъра, където ще се провежда рехабилитацията за всяко дете.

Няма да се налага и родителите да кандидатстват за финансиране на рехабилитацията. 

"Това са наши деца и ние знаем какво е състоянието им, следим го от първия ден и в развитие. Когато видим отклонение, сами насочваме родителите към детски невролог или рефхабилитатор", уточни д-р Янкова.

Една от целите на дарителската кампания на Райфайзен банк е служителите на банката да се ангажират с различни каузи, като за всяко дарение на служител банката добавя по до 100 лева за съответната кауза. 

Кампанията приключва на 30 септември 2018 г. 

Всеки, който има желание да помогне за рехабилитацията на недоносени деца, може да направи това чрез SMS с текст DMS START на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори. За абонати по договор с Telenor, Vivacom и Mtel цената на 1 SMS е 1 лв., а за потребители на предплатени услуги на мобилните оператори - 1,20 лв. с ДДС.
Дарение може да се направи и чрез банкова сметка: 

Получател/Титуляр: САГБАЛ ШЕЙНОВО

IBAN: BG27SOMB91301027523102

BIC: SOMBBGSF

При банка: Общинска банка

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови