Шерпите се завърнаха в базовия лагер, без да намерят Боян Петров

Днес те откриха вещи на българския алпинист около лагер 3 под връх Шиша Пангма

ОFFNews 14 май 2018 в 18:50 13852 0

Шерпите са се завърнали в базовия лагер без да намерят Боян Петров, съобщиха от спасителния екип Dream Wanderlust на страницата си във Фейсбук.

Днес те откриха вещи на българския алпинист - тениска, медицински пакет, шоколад, беззахарна храна и инжекции с инсулин. 

През целия ден част от спасителния екип се е опитвала да излети с хеликоптери от Катманду, но лошото време отново не е позволило това да се случи. Спасителите още се надяват, че ще успеят да излетят тази вечер или утре сутрин до базовия лагер.

От докладите, предоставени от спасителния екип, ще зависи и посоката на търсене.

"Все още се опитваме да стигнем до базовия лагер. Но за съжаление не се случи и един час благоприятно време за летене. След като съберем доказателствата от шерпите, отново ще се опитаме да подновим търсенето. Надявам се да имам ясна картина в рамките на 24 часа", каза ръководителят на хеликоптерния екип, цитиран от "Фокус".

Деян Петков - част от екипа на Боян Петров, обяви по-рано днес, че няма непроверено място около лагер 3. Той допълни, че алпинистите са минали на 10 метра под върха Шиша Пангма и са имали визуален контакт, огледали са всичко внимателно.

Алпинистите, издирващи българина, са 25 души. Сред тях е най-известният китайски алпинист и началник на бюрото на спорта на китайския автономен район. В операцията участва и алпинист, изкачил всички осемхилядници. Има и медицински екип и логистици, общо около 100 души са мобилизирани, обяви днес китайският посланик у нас Джан Хайджоу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови