Шеста детска градина в Пловдив заработи по метода Монтесори

OFFNews 18 септември 2017 в 15:46 11134 1

Снимка Архив/Община Пловдив

Шеста детска градина в Пловдив заработи по методиката на Мария Монтесори. След първоначално одобрените пет детски заведения, от 15 септември и Детска градина "Марица" внедри в две групи специфичното оборудване на обучителната програма. В града вече над 500 деца в общинските детски градини се подготвят за живота по системата Монтесори, съобщи БТА.

По тази система децата играейки работят, работейки те придобиват знания и умения. Самата среда, чрез триизмерни материали подтиква детето да развива важни знания и умения. В Монтесори педагогиката учителите са само в помощ на децата и пряк наблюдател на придобиване на знания и умения.

"Пловдив е новатор и единствената община в страната, която въвежда Монтесори педагогиката в общинските детски градини", каза кметът Иван Тотев при представянето на новата система в ДГ "Марица". Увеличават се родителите, които търсят специално групите с Монтесори, увеличават се и колективите, които искат да внедрят новата система на обучение в детски градини, поясни кметът. Детските учители преминават през специален курс на обучение, а около година е необходимо за подготвяне на една градина за въвеждане на тази система.

Има изключителни резултати, промяната е видима между Монтесори и конвенционална група, каза ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов. По думите му предстои задълбочено проучване за обявяване на резултатите на края на първата година. Между 10-11 000 лева инвестира община Пловдив при въвеждането на новата система в една група в детските градини каза Стоянов, като поясни, че само толкова струва специфичното оборудване. Община Пловдив плаща и обучението на педагозите. По думите на Стоянов общата инвестиция не надхвърля 100 000 лева на година.

Напълно възможно в края на следващата година две или три градини в Пловдив, от тези шест работещи по системата Монтесори да бъдат с изцяло обучен персонал и да подготвят децата от първа до четвърта група по тази система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14048

1

voododoll

18.09 2017 в 15:58

Ужас!!! А защо не се уточнява че това е система при която на децата не се правят забележки, и се оставят буквално на самотек...