Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Шествие на националисти в защита на българските празници тази вечер

Йоанна Димитрова 31 октомври 2017 в 17:54 3747 1

Днес от 19 часа пред Народната библиотека ще се проведе шествие в защита на българските празници, организирано от Национално движение "Хан Кубрат". Неговият представител Веселин Костов, който е основен инициатор на мероприятието, разказа пред OFFNews какви са мотивите за събирането.

Какво ви накара да организирате това събитие?

Причината да организираме подобно събитие е следната: утре е Денят на народните будители, но за децата този празник значи само един неучебен ден, а това е абсурдно. Довечера те ще се облекат в кървави костюми и няма да отбележат истинския празник. Не искаме да правим разделение „за“ и „против“ Хелоуин, а да покажем, че България има достатъчно важни и хубави празници и обичаи, които сме длъжни да почитаме и да предаваме на следващите поколения. Всеки има право да се радва на какъвто иска празник, но да не го допуска в сърцето си.

Защо избрахте Народната библиотека и колко хора очаквате да дойдат?

За нас Народната библиотека е едно духовно извисено място. Там ние ще бъдем около 30 човека. През това време от НДК ще започне шествие, което ще дойде при нас. Искаме да се извие едно голямо българско хоро и да покажем, че в България все още има хора, който почитат своя бит и култура.

Какво да очакват хората от вас в бъдеще?

Тази година събирането стана спонтанно. От догодина искаме да даваме месец толеранс с цел колкото се може повече хора да дойдат и да носят със себе си български одежди – кукерски, нестинарски, коледарски. Искаме да съживим българските празници. Ние сме народът с една от най-богатите култури в света и не сме чуждопоклонници, не е редно да се внасят чужди празници и традиции. В бъдеще искаме във всеки град, в който тупти сърце на родолюбец, да се провежда такова шествие. Искаме да успеем да си върнем българския дух и ако го постигнем, това ще бъде национална победа.

Искате да влезете в българските училища и по-конкретно в часове по история. Защо?

Искаме да припомним на българските ученици светлите личности в историята ни. Засега едно столично училище ни е поканило да го посетим, скоро ще имаме дискусия със Столичния общински съвет, за да можем да формулираме по-ясно какво искаме да постигнем. Учениците имат нужда да си спомнят за великите български личности. И не само те. Знаете ли, че когато отбелязвахме деня, в който се е родил нашият апостол – 18 юли, хората масово не знаеха какво празнуваме? А както знаете, народ без минало, е народ без бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

01.11 2017 в 02:02

Наистина ли смяташ, че мнението за Будителите на душевно болен човек, който се изживява като порнозвезда, интересува някого?
 
X

Подкастът на OFFNews