Шествие с 300-метровото българско знаме в Стара Загора ще се проведе за пета поредна година

OFFNews 03 март 2019 в 11:20 2290 0

За пета поредна година на националния празник старозагорци и гости на града ще тръгнат по пътя на свободата с шествието, което ще отнесе 300-метровото българско знаме до мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”, съобщава БТВ.

950 метра плат, пет жени и пет работни дни – така преди пет години в Стара Загора е ушито 300-метровото българско знаме.

Оттогава досега на националния празник хиляди жители и гости на града съпровождат трикольора в 3-километрово шествие от центъра на града до мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”.

Станка Гочева Вълчева е една от петте жени, съшили 300-метровия български флаг. Всички обаче я наричат Райна Княгиня, защото няма седмица, в която да не е ушила поне едно знаме.

„Такова нещо до този момент не бяхме правили, толкова голямо знаме никога не се е шило”, категорична е Станка Вълчева.

Признава, че не е било лесно – заради спецификата, по която се шие трикольорът.

Всяка година, когато 300-метровото българско знаме събира хиляди около себе си в 3-километровия поход в Стара Загора, посветен на България и свободата, Станка Вълчева не сдържа емоцията си.

„Когато видя това знаме в цялата му дължина, аз лично винаги заплаквам”, казва тя. За Станка българите трябва да са обединени не само на 3 март, а всеки ден – да не забравят, че са българи, да не напускат страната си, защото могат да успеят и тук.

За желаещите да вземат участие в тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора" Община Стара Загора осигурява безплатен транспорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови