Шкафчета в училище за всички до VII клас, кабинетът отпуска още 6 млн. лв.

OFFNews 17 септември 2018 в 14:22 5417 2

Снимка БГНЕС

Всички ученици от I до VII клас ще имат шкафчета в училище. За целта тази седмица правителството ще отпусне над 6 млн. лева допълнително, обяви днес министърът на образованието Красимир Вълчев след разговор с премиера Бойко Борисов.

Досега с шкафчета бяха оборудвани 40-ина процента от учениците, бяха осигурени 5,6 млн. за купуването на 120 000 шкафчета. Те бяха монтирани преди началото на започналата днес учебна година в 75 софийски и 513 училища в други населени места.

Мярката цели олекотяване на ученическите раници - в шкафчетата децата ще могат да заключват вещи, които ще им трябват през седмицата, но не е необходимо да носят всеки ден.

Снимка: БГНЕС

"Изпълнението на приходите е добро и можем да финансираме закупуването на шкафчета за всички училища", разясни министър Вълчев, който днес откри учебната година в 120 Основно училище „Г. С. Раковски“ в София, където първи клас започва дъщеря му Елена.

Най-новият му зам.-министър - назначената преди по-малко от месец Карина Ангелиева, пък уважи първия учебен ден на Националната природоматематическа гимназия (НПМГ).

"Бъдете иновативни, имайте самочувствие - по никакъв начин не се различавате от децата, които днес са някъде по света и учат същото образование като вас. Гледайте напред и нагоре - пожела тя на осмокласниците, за които тази година е първата в НПМГ. - Търсете учителите си, търсете и по-големите ученици, защото НПМГ я правят нейните ученици и учители."

"Създадохте страхотен модел на образование в България, на проектно мислене - похвали гимназията зам.-министър Ангелиева.  - Създадохте Alumni школа, която показва не само невероятното качество на децата, които завършват тук, но че може да се мисли и в една по-нова посока - от ползватели на образованието да станем създатели, да мислим креативно и да помагаме образованието в България да продължи да се развива и да отговаря на новите нужди, потребности на обществото и на самите вас."

Карина Ангелиева и Ивайло Ушагелов в НПМГ

Годината е първата в НПМГ не само за осмокласниците, но и за директора им. Ивайло Ушагелов, който пое управлението ѝ след конкурс, пожела учители, служители, родители и ученици заедно да съумеят да съчетаят "славните половинвековни традиции на НПМГ с новаторски дух и идеи", за да постигнат по-модерно и качествено образование.

"Какво ни трябва, за да постигнем целите сии да не останат тези думи само едни добри пожелания? Три неща, според акад. Чакалов - патронът на НПМГ: първо, труд; второ, труд; и трето - пак труд. А трудът, казва той, е там, където е любовта към едно дело. Вярвам, че всички ще се трудим упорито и всеотдайно през тази учебна година с любов и отговорност към това, което правим", каза Ушагелов.

Друга национална гимназия - тази по древни езици и култура, откри учебната си година в аулата на Софийския университет с обръщение от президента Румен Радев.

"Вие имате благородната мисия да търсите и да обобщавате мъдростта на предишните поколения и да я предавате на нас, в нашето забързано съвремие", посочи държавният глава.

Снимка: Президентство

"Каквото и да изберете, най-важното е да не спирате да отстоявате с думи и дела територията на духовността, човечността и достойнството. И където и да отиде, каквото и да вършите, да бъде с мисъл за България", пожела президентът на дванадесетокласниците, за които тази година е последната в училище.

Държавният глава благодари на учителите, защото "без тяхната всеотдайност и вдъхновение знанието, светлината и прогресът на обществото са невъзможни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12597

2

petrof

17.09 2018 в 15:19

Много навреме са се сетили за шкафчета - на първия учебен дан. Сега започват едни конкурси, едни обществени поръчки....
Към пролетната ваканция ако имаме шкафчета ще е постижение.

12362

1

nickplam

17.09 2018 в 15:16

Дано стане факт навсякъде, че се изгърбиха децата!