Ще обменяме повече студенти и специализанти с Виетнам

OFFNews 06 ноември 2019 в 14:45 1952 0

България и Виетнам договориха обмен на студенти, докторанти и специализанти чрез междуправителствено споразумение за периода 2019-2023 г.

Всяка година ще се осигуряват:

- до 2 стипендии за обучение в държавни университети в степента бакалавър или магистър, включваща задължително курс за изучаване на съответния език;

- до 2 стипендии за докторанти;

- до две 9-месечни стипендии за следдипломна специализация или научни изследвания, или делими за срок от минимум 3  месеца.

- до 2 краткосрочни езикови специализации за период от 6 месеца до 1 година.

Стипендиантите ще се одобряват до 15 юли.

Страните ще ги освобождават от такси за обучение в държавните висши училища, ще осигуряват месечна стипендия в съответствие с действащото национално законодателство, общежитие и студентски стол срещу заплащане при условията за местните граждани, медицинско осигуряване. Пътните разходи  са за сметка на изпращащата страна или на стипендианта.

Споразумението предвижда и изпращането на една делегация до 5 експерти за 6 месеца с цел запознаване с образователната система, опита в управлението на образованието, организацията на научно-изследователската и преподавателската дейност, обсъждане на въпроси свързани с разширяването и развитието на сътрудничеството в областта на образованието. Международните пътни разходи от столица до столица и медицинска застраховка на съответните експерти са за сметка на изпращащата страна. Приемащата страна поема разходите за хотелско настаняване, храна и вътрешен транспорт по време на пребиваването на делегацията в своята страна.

Виетнамската страна отпуска две места за летен езиков семинар по виетнамски и осигурява пълен пансион на стипендиантите, както и учебна и културна програма. Пътните разходи отново са за сметка на изпращащата страна или участниците в семинара. България също отпуска 2 места за летните семинари в Софийския и във Великотърновския университет.

При желание страните може да си разменят на реципрочна основа лектори по виетнамски и български език, съответно във Факултета по класически и нови филологии към Софийския университет и Университета по социални науки и хуманитаристика в Ханой.

Приетото днес от МС споразумение не е първото между двете страни, но квотите са завишени спрямо изпълняваното досега, което е сключено през 2012 г., става ясно от доклада на министъра на образованието Красимир Вълчев, който е вносител на проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови