Ще пострада ли боклукът на София покрай проверките на Ковачки

Столична община избира косултант за изграждането на инсталацията за RDF

OFFNews 16 февруари 2020 в 06:54 3042 1

Част от отпадъците на София - около 35 000 тона RDF, може да останат без място за изгаряне, покрай проблемите с централите на Христо Ковачки ТЕЦ Бобов дол и Топлофикация Сливен. 

Столичната община има договор за изгаряне на отпадъци с двете дружества, които са сред проверяваните от екоминистъра по нареждане на главния прокурор Иван Гешев. 

Договорът между Столичната община за оползотворяване на RDF отпадъци и консорциума "БТТ Садината 2019", в който влизат ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Сливен", беше подписан в началото на годината за 8,85 млн. лева, срокът му е 3 години.  Боклук от София се гори и в циментовия завод "Холсим" в Девня. 

На практика столицата ще плаща за оползотворяването на RDF горивото и ще го вози из страната, докато не бъде построена когенерацията към "Топлофикация София", която да произвежда ток и парно от тези отпадъци. Проектът на обща стойност 370 млн. лева трябва да е готов до 2023 г. Преди това обаче трябва да бъде официялно одобрен от Европейската комисия. На какъв точно етап е този проект няма официална информация, не е обявена обществена поръчка за изграждането на инсталацията.

Чрез пряко договаряне обаче Столичната община избира консултант за "Предоставяне на специализирани юридически услуги в областите околна среда, строителство, енергетика, европейско финансиране, в т.ч. държавни помощи, публично-частно партньорство, търговско и административно право, по въпроси, свързани с изграждането и експлоатацията на Инсталация за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на RDF, става ясно от обществената поръчка обявена на 5 февруари със срок на набиране на кандидати до 11 февруари. Стойността й е 350 000 лв., кандидатствали са адвокатските кантори "Токушев и съдружници", "Камбуров и съдружници" и "Бузева и партньори". 

Общинските съветници от "Демократична България" за пореден отново искат референдум за изграждането на инсталацията за производство на ток и парно от гориво от отпадъци в София. 

"Да бъде ли изградена на територията на Столична община инсталация за производство на енергия
чрез изгаряне на RDF гориво, отделящо фини прахови частици?", е въпросът, на които съветниците искат столичани да отговорят с "да" или "не". 

Това ще е третият опит за организирането на допитване по въпроса. Първите две бяха отхвърлени от СОС.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

1

Mayya

16.02 2020 в 09:36

Може ли хората въобще да не произвеждат боклук, и след като не може, то е ясно, че замърсяването вече е налице. Следва информиран избор на по-малката злина. Така че, преди да се зададе този въпрос за референдум, трябва да се отговори на доста други. Примерно:
- каква е алтернативата и колко ще струва, ако въпросният боклук се транспортира и изгаря някъде другаде
- там където ще се изгаря и замърсява ще се проведе ли референдум хората дали са съгласни
- ако се построи такъв завод в извън населено място колко ще струва неговата експлоатация и продукция
- с придобитата от него енергия как ще се промени цената съществуващата в момента
- с колко ще се промени замърсяването на въздуха и колко струват филтри, които да предотвратят това
- и много други ...
Тогава могат да попитат, евентуално, хората какво искат. В този си вид въпросът е манипулативен.