Ще принудят ли най-богатите работещи българи да плащат повече осигуровки? Надзорът на НОИ решава днес

Съветът гласува и вдигането на пенсиите и минималната заплата

OFFNews 15 октомври 2018 в 09:10 5255 6

Ще бъдат ли увеличени пенсиите догодина? Какъв да е размерът на минималната заплата? Волята си днес ще покаже Надзорният съвет на Националният осигурителен институт, който ще разгледа проектобюджета на институцията за 2019 година.

Заложената индексация на пенсиите е с 5,7% от 1 юли 2019 г. Минималният ѝ размер трябва да стане 219 лв. при 207 лв. сега. Социалната пенсия да се вдигне от 125 на 132 лв., предвижда проектобюджетът. Таванът на пенсиите остава. Той се повишава от 910 на 1200 лева и ще важи за всички - и за пенсионерите в заварено положение, и за новоотпуснатите пенсии.

Планира се минималната заплата да се увеличи на 560 лв. Върху тази сума ще трябва да се осигуряват и самонаетите. Така най-много ще се увеличат разходите на земеделските стопани, които досега плащаха вноски върху 350 лв.

Ябълката на раздора

"Ябълката на раздора" в проектобюджета се оказа планираното вдигане на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв.

Бизнесът настръхна заради готвената промяна и изрази публично притесненията си в позиции до премиера Борисов и ангажираните със социалната политика и изготвянето на държавния бюджет вицепремиер и министри, както и депутати.

Промяната ще удари най-вече ИТ бизнеса, където заплатите са и сред най-високите. 

Ето какво се казва в позицията на водещите организации в ИТ бизнеса от 9 октомври:

От името на водещите организации в ИКТ индустрията - Асоциация Телекомуникации (АСТЕЛ), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и ИКТ Клъстер изразяваме нашето сериозно безпокойство във връзка с обявените намерения за повишаване на максималния осигурителен доход на 3000 лв.

Изразяваме своята загриженост, че една такава промяна ще има осезаемо негативен ефект върху цялостния инвестиционен климат в страната, както и върху този сектор с висока добавена стойност и възможността му за растеж.

В основата на този растеж е капацитетът ни да създадем стратегическа индустрия, базирана на стратегически талант, който е глобално конвертируем и за чието създаване, задържане и обратно привличане в страната работим активно. Като социално отговорна индустрия и добри данъкоплатци, подкрепяме осигуряването на по-добри условия за достойни старини, но не с цената на този погрешен модел и не с цената на противопоставяне на отделни групи хора в нашето общество.

Ако една група получава повече, защото произвежда повече, а от там носи повече приходи в хазната, не е разумно да се демотивира, а обратното - да се стремим към повишаване на броя, мотивацията и производителността на този генератор на високи приходи. Това е и пътят да се осигури траен източник на ресурс, който да се преразпределя, включително и към пенсионерите.

Решението да се увеличи прагът на пенсиите, поднесено едновременно с повишаването на максималния осигурителен доход, би могло да се възприеме като противопоставяне на отделни групи хора и да засили острото усещане за несправедливост, да подкопае доверието в институциите и да застраши функционирането на държавността на системно равнище.

Изненадани сме, че в години с бюджетен излишък се взема от генериращите висока добавена стойност, вместо да се инвестира в увеличаване на техния брой чрез инвестиции в образователната система за подготовка на повече специалисти. С резултатите от труда на заетите в ИКТ сектора не само се повишава потреблението, което е основен двигател на растежа в последните години, но и разработвайки и внедрявайки ИКТ продукти и услуги в българските предприятия се повишава конкурентоспособността им.

Отчитайки, че това намерение ще обхване близо 148 000 лица, от които една трета са заети в нашата индустрия, следва ясно да се осъзнае, че това ще засегне както служителите, така и работодателите.

Бихме искали да обърнем внимание, че съществува реална опасност от отлив на висококвалифицирани специалисти, който предвид съществуващия дефицит на кадри, не би могъл да бъде компенсиран по никакъв начин. Естествено, след отлива на специалисти ще ги последват и компаниите, които ще предприемат активни действия по преразпределение на своите разходи за заплати чрез наемане на повече хора в зони с по-добри икономически условия – например свободните икономически зони край Скопие и Ниш.

Икономическият резултат от това правителствено решение ще бъде строго отрицателен – вместо да се акумулират повече средства, постъпленията ще намалеят, при това не само еднократно, а кумулативно, тъй като ще продължат да спадат и през следващите години.

Друго негативно следствие на увеличаването на осигурителните вноски (особено в комбинация с обсъжданото увеличаване на вноските по задължителното здравно осигуряване) ще бъде редуцирането, а дори и прекратяването на инвестициите от страна на компаниите в допълнително обучение и нови кадри в бизнеса, за развитие и мотивация на персонала, както и намаляване на капацитета на фирмите да отделят средства, ресурси и време за участие в социално отговорни кампании.

Противоречивите действия на правителството водят до непредвидимост на средата, което се отразява както на българските компании, така и на привличането на потенциални чуждестранни инвеститори. Опасяваме се, че краткото предизвестие на тези промени ще доведе до напрежение и нарушаване на плановете за развитие.

На мнение сме, че толкова чувствителна тема следва да се комуникира и с бизнеса, който е пряко засегнат. Едно прибързано и непрозрачно решение буди съмнения дали е направена прецизна оценка на въздействието върху бизнес средата.

Промяната неизбежно ще рефлектира и върху цените на ИКТ продуктите и услугите, което ще се отрази на конкурентоспособността на българската икономика на най-базисно равнище.

Както и досега, оставаме в готовност за конструктивен диалог:

Асоциация Телекомуникации /АСТЕЛ/

Българска асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/

Българска асоциация по информационни технологии /БАИТ/

Българска аутсорсинг асоциация / БАА/

ИКТ Клъстер

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

6

Hissarion

15.10 2018 в 11:31

Написаното е откровена глупост. Данъкът като процент от заплатата започва да пада с увеличаването ѝ, което не е дори плоско облагане. Алчността нашенска обаче няма граници и въпросните хорица не желаят да поемат равна отговорност по издръжката на обществените услуги, които ползват с широка ръка.

11912

5

бацка

15.10 2018 в 11:01

Написаното в становището изглежда съвсем логично и най-вероятно е вярно. За съжаление е написано на език, напълно неразбираем за хората с IQ под 30. Имайки предвид, че територията ни се управлява от ченгета и пожарникар (все кадри на МВР), асимилирането на текста е изключено.

За тях трябваше позицията да е нещо подобно:
"Решението ви е тъпо. Винету никога не би направил подобна грешка, защото след 2-3 зими всичко ще си е*е майката. Пийте по една ракия, Веждито ще даде тон. У бре, де бре!"

5705

4

г-н Никой

15.10 2018 в 10:38

Със сигурност ще ги принудят да плащат-най малко по две причини:1.Защото няма кой да им попречи! 2.Защото парите за крадене свършиха!

10372

3

elbarbudo

15.10 2018 в 10:34

Високо-квалифицираните специалисти, които ще избягат ще отидат къде? В Европа, че там данъците са ниски?

8000

2

narisuvan

15.10 2018 в 10:16

*поправка
От бедните се иска само да гласуват.

8000

1

narisuvan

15.10 2018 в 10:15

Да се иска повече данък от "богатите" и да не се изисква нищо от бедните(цигани, пенсионери, други малцинства..) ми намирисва яко на комунизъм. Пък Баце нали демократ, та започвам да се обърквам нещо.