Що е то пътуващ? Човек с желание да сключи договор за туристически пакет: най-лошите примери в законодателството взеха антинагради

OFFNews 07 ноември 2018 в 18:37 5358 2

Какво е необходимо, за да има някой основанието да ви нарече "пътуващ" човек? Да пътувате, нали? Съвсем не. Според българския законотворец е напълно достатъчно просто да имате желание да сключите договор за туристически пакет или за туристически услуги, който да ви даде правото на удоволствието да попътувате.

Неочакваното определение от тазгодишно изменение на Закона за туризма грабна две от наградите "Златен пирон", присъждани от "Юридически барометър".

Антинаградите за най-лоши примери от българското законодателство бяха представени днес от професора по право и бивш образователен министър Даниел Вълчев и "доктора на хумористичните науки" Димитър Рачков в препълнената 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет.

Жури на тазгодишното издание “Златен пирон 2018” бяха: доц. Анета Антонова, зам.-декан на Юридическия факултет на СУ, Кирил Вълчев, журналист, Веселин Тодоров, изпълнителен директор на издателство Сиела, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, Лилия Даскалова, зам.-председател на Студентския съвет на СУ.

Ето и печелившите в традиционните категории, носещи имената на известни филми:

1. „Догодина по същото време“ (най-често изменян и допълван закон) – победител е Кодексът за социално осигуряване, който средногодишно е изменян 7 пъти. В сила е от 1 януари 2000 г. – за 18 години и 10 месеца (до края на м. октомври 2018 г.) има 133 изменения и допълнения.

2. „Извън контрол“ (закон с най-много изменения преди влизането му в сила) – победител е Законът за концесиите: има едно допълнение преди влизането му в сила, изменен е още 2 пъти за първите 2 месеца след това.

3. „Бързи и яростни“ (най-бързо приет закон) – победител е Законът за допълнение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ДВ, бр. 41/2018 г.) – приет за 24 часа (внесен на 10 май 2018 г., приет в зала на първо и второ четене на 11 май 2018 г.).

4. „Лабиринтът на Фавна“ (закон, предвиждащ най-много подзаконови актове) – победител е Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България – с около 93 основания за издаване на подзаконови нормативни актове (огромен брой актове са с неопределен вид от закона – казва се само „акт на…”).

5. „Колкото - толкова” (закон с най-много легални дефиниции) - победител е Законът за устройство на територията с 82 легални дефиниции, между които:

Икономически обоснован експлоатационен срок” е периодът, през който строежът трябва да бъде поддържан на необходимото ниво за изпълнение на основните изисквания по чл. 169, ал. 1, с отчитане на всички разходи за проектиране, строителство и експлоатация, на рисковете и последствията от аварии по време на експлоатацията и на покриващите тези рискове застраховки, на разходите за инспектиране, за текуща поддръжка, обслужване и ремонт, както и отчитане на местоположението и въздействието на околната среда върху строежа.

6. "Изгубени в превода” (най-любопитна легална дефиниция) – печели дефиницията за “Пътуващ” определена в Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма (ДВ, бр. 37/2018 г.): „Пътуващ” е всяко лице, което желае да сключи договор за туристически пакет или за свързани туристически услуги или което има право да пътува въз основа на такъв договор.

7. „Фатално привличане“ (закони и законопроекти „intuitu personae” или заподозрени в лобизъм) - победител е Законът за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ДВ, бр. 85/2017 г.). Той е достоен за анти наградата, защото причината е, че заемането на длъжността постоянен секретар на отбраната в Министерството на отбраната вече е обвързано със значително по-високи критерии. Кандидатите за позицията следва да имат професионален опит не по-малко от 8 години и четвърти старши ранг като държавен служител. Отпадна изискването кандидатът да има не по-малко от 4 години до придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, за да изпълни мандата в пълен обем, съгласно предходната редакция на закона.

8. „Баш майстора“ (най-лоша юридическа техника) - печели Законът за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДВ, бр. 92/2017 г.), където Народното събрание гласува преместването на запетая.

9. "Зов за завръщане" (най-архаична законодателна идея или лутане на законодателя между различни законодателни решения) – победител е Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ДВ, бр. 7/2018 г.). Неговият чл. 48., ал. 1 гласи:

Всеки сигнал следва да съдържа:

1. Трите имена, единен граждански номер, адрес, телефон /има се предвид телефонен номер/, факс /има се предвид номер на факс/ и електронен адрес на подателя, ако има такъв.

10. "Зрителна измама" (най-абсурдни мотиви на законопроект) – победител е Законът за изменение на Закона за собствеността (ДВ, бр. 7/2018 г.). С промените се удължава пореден път спирането на придобивната давност върху имоти – частна държавна и частна общинска собственост.

11. "Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но сте се страхували да попитате" (нормативни актове с неуместно дълго заглавие) – победител е Наредбата за критериите и реда за определяне наличието на основни интереси в случаите по чл. 13, ал. 1, т. 13, букви "а", "е" и "ж" и чл. 149, ал. 1, т. 2 от Закона за обществените поръчки, които трябва да бъдат защитени при сключване на договор за обществена поръчка или при провеждане на конкурс за проект. Съкращението е:
НКРОНОИСЧ13А1Т13БАЕЖИЧ149А1Т2ЗОПКТДБЗПСНДЗОПИППНКЗП

12. “Народът срещу Лари Флинт” (награда на публиката) – победител е легалната дефиниция на „пътуващ” – „Пътуващ” е всяко лице, което желае да сключи договор за туристически пакет или за свързани туристически услуги или което има право да пътува въз основа на такъв договор.

Номинираните "бисери" от законодателството ни осветляват и по други въпроси - например, че сме граждани на “RID страна” (Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 46 от 2001 г. за железопътен превоз на опасни товари (ДВ, бр. 78/2017 г.) с уелнес центрове, в които "използването на вода и естествени природни фактори не е задължително" (Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма (ДВ, бр. 37/2018 г.).

А също:

„Складове” са сгради, помещения в сгради или специално обособени места в помещение на сгради.

„Начало на цъфтеж” е появата на първите разтворени цветове при мъжките растения и поява на първите близалца при женските растения.

„Край на цъфтеж” е изсъхване на 10% от цветовете на мъжките растения и втвърдяването или окапването от семената при женските растения. (Има се предвид конопът, да не помислите друго.)

„Женски шилета/козички за разплод” са женски животни от рода на овцете/козите на възраст между 6 и 12 месеца. „Мъжки шилета/козлета за разплод” са мъжки животни от рода на овцете/козите на възраст между 6 и 12 месеца.

„Площадка за игра” е обществено достъпна открита или закрита площ, предназначена за индивидуални или групови игри, с подходящо за целта устройство, настилка и съоръжения за игра в зависимост от определената възрастова група на ползвателите.

„Труден филм” е филм, чиято единствена оригинална версия е на български език и е с бюджет, не по-голям от средностатистическия бюджет за съответния вид филм за предходната година.

На предходното връчване на наградите „Златен пирон” бяхме свидетели на епична борба за най-абсурдна легална дефиниция между: „Яйца от охлюви“ са всички яйца, излюпени от сертифицирани родители до 2 дни от снасянето им?", "Лице от български произход", което е "лице по смисъла на ... Закона за чужденците в Република България”, „Овца майка“ - всяко женско животно от рода на овцете, родило поне веднъж или на възраст най-малко една година” и „Терористичен акт“ е акт, с който се осъществява тероризъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7926

2

Ирена Колева

08.11 2018 в 06:55

Обожавам проф.Даниел Вълчев!!! Изключителен ерудит... Единственият образован министър на образованието от новата ни история!!! Само като го сравня със сегашния Вълчев...дребна душица, с главица пълна само с дребни сметчици...селско тарикатче от всякъде...

23293

1

Стефан

07.11 2018 в 21:29

Феерично! И в най-добрите си години, в най-добра компания, на оптимално кашони водка - нямаше да мога това!:))
Остава ми да завиждам:)