Щом го кажат 10 политици, значи е вярно: как руската пропаганда навлиза в България

Александра Маркарян 13 октомври 2022 в 16:29 7171 3

Как руската пропаганда навлиза в България.

Снимка Pixabay

Как руската пропаганда навлиза в България.

„Високопоставени лица – включително политически лидери, министри, президент – навлизат в реториката, която наричаме дезинформационна, и я подсилват за свои цели. (...) Сработва следното: „Щом го кажат 10 различни политици, значи е вярно“. Това е един от изключително ефективните начини за навлизане в България на проруската дезинформация и антидемократични послания на Кремъл в условията на информационна война, коментира Ралица Ковачева – главен редактор на Factcheck.bg – на пресконференция на Центъра за изследване на демокрацията, Factcheck.bg и Асоциацията на европейските журналисти в България днес.

Икономическото и политическото влияние на Кремъл включва корпоративно участие в медийния сектор и в България и свързани с Русия бизнеси. То корелира със засилващата се антизападна и антидемократична пропаганда в медии и социални медии - посочи Тодор Галев - директор по научната дейност в Центъра за изследване на демокрацията.

Влиянието в медиите се основава на политически обвързаности в медийния сектор и се подпомага от неефективни регулаторни и контролни институции, скрито или нелегитимно финансиране на медии и „агенти на влияние“, намаляващи нива на медийна свобода, незаинтересованост на технологичните платформи и европейските институции, ниска медийна грамотност, ниски журналистически стандарти, широко разпространена подкрепа за конспиративни теории сред населението и използването на социалните медии като основен източник на новини. Случва се дори европейско финансиране да бъде използвано за подобни цели.

Рупори на Кремъл

Медии и политици действат като усилватели на информационното влияние на Кремъл, посочи Галев и описа дезинформацията като "умишлено превръщане на невярна или подвеждаща информация в оръжие в ущърб на обществения интерес".

"Една от основните партии, защитаващи антизападни и антидемократични тези, е „Възраждане“. Тя е сред партиите, които печелят най-много привърженици във Фейсбук. При политическите лидери картината е същата" - коментира Галев.

Като основен разпространител на подобни тези Ралица Ковачева посочи "Поглед инфо", като източник на финансиране с цел разпространяване на пропаганда - "Фонд за стратегическа култура", а като чест подход за поднасянето на информацията - позоваване на "западни експерти".

"Възраждане" са много силни в разпространяването на тези, съвпадащи с тезите на Кремъл - каза още тя и изброи някои от тях: много силна "анти НАТО" реторика; тезата "България не трябва да влиза в еврозоната, защото губим суверенитет" и анти COVID говоренето, подплатено често с твърдението, че "ЕС е признал 1 млн. случаи на странични реакции от ваксините", което не беше вярно, каза Ковачева.

Кипър, Германия, Нидерландия остават основните държави на проникване на икономическо влияние и финансови капитали в европейската общност.

Ефект от санкциите

На фона на тревожните има и положителна новина: икономическото влияние на Кремъл в Европа, в т. ч. България, намалява през последните две години, включително заради санкциите срещу Руската федерация - констатира Центърът за изследване на демокрацията.

"Кремъл започна да произвежда десетки, стотици наративи от 2015 г. (след анексията на Крим), голяма част от които си противоречат логически, но се споделят понякога от едни и същи хора (например през няколко часа едни и същи хора подкрепят наратива, че Украйна губи войната и че Русия я губи и затова ще използва ядрени оръжия). Те се подсилват изключително много от руските мисии в Централна и Източна Европа, които осъществяват много ефективна дейност. Руските посолства публикуват средно около 30 поста месечно, поне по един на ден.

Положителните интеракции на тези публикации в България (споделяния, лайквания, сърчица) отбелязват стръмен възход, който съвпада с края на февруари 2022 г. (започването на войната в Украйна) и достига до 350 хил. споделяния. Те започват да намаляват и за последните 2 месеца, след юли, запазват ниво от 250 хил. споделяния само на тези постове.

Основните теми и тези на тези постове са свързани с национализъм, миграция, енергетика, т. нар. джендър въпроси, войната в Украйна (при която се говори за "денацификация), разпространяват се тези като: „Русия е суперсила“ и „Русия се защитава от агресията на НАТО“.

Голяма част от тези дезинформационни наративи се разпространяват от политически активни лидери и партии в България", посочи Галев.

Куриози

Сред куриозните твърдения е: "Украйна използва войници-мутанти от биолаборатории". Слава Богу, никоя българска медия не го публикува, каза той.

Подобни неща излизат в издания, които са склонни да разпространяват дезинформационни наративи, но се промъкват дори в издания, които са изцяло антикремълски настроени, поради липса на достатъчно време, натовареност на журналистите, невъзможност да се обърне внимание на всичко, предупреди Галев.

Мотивите на медии, които умишлено разпространяват дезинформация, са различни: притежавани са или са контролирани от свързани с Кремъл лица; имат явни или скрити връзки през собственост и управление с проруски икономически или политически групи в България или Русия; имат силен уклон в разпространение на проруски позиции. "Има и такива, за които не бих казал „с уклон към проруски“, а към антизападна и антидемократична дезинформация поради крайно леви възгледи" - допълни той. Има и медии „кликбейт“, които разпространяват дезинформация основно с цел печалба, без да ги интересува съдържанието.

"Структурен проблем у нас е наличието на огромен брой копи-пействащи сайтове, буквално не може да се хване дирята откъде тръгва и как се разпространява", посочи Ралица Ковачева, която разказа за куриозен случай:

"Имаме един и същи текст, публикуван в две различни медии, подписан от двама различни автори – Явор Дачков и Кеворк Кеворкян. Основната му теза е, че Путин зачита международното право. Медиите се позовават на Фейсбук профилите на двамата. При Дачков има такъв текст, при Кеворкян – не".

Този текст се разпространява изключително активно през последните два дни във Фейсбук и създава усещането, че много влиятелни хора мислят по този начин, коментира Ковачева.

"Самият текст представлява "кристална кремълска пропаганда: никакви факти, никакви нови тези" - посочи Ковачева. - Внушава се, че Путин зачита международното право, за разлика от САЩ, които изобщо не го зачитат. Припомнят се международни кризи и намеси, в които САЩ са го нарушили. (Твърди се, че) "Русия извършва „антитерористични операция“; „дава минимален брой жертви, а постига значими цели“; „за България е много по-вредна западната пропаганда, а не руската“.

Това е неопровержимо от фактологична гледна точка, защото в него няма факти. Имаме разказ срещу разказ. Засега лошите печелят поради количеството информация, които разпространяват, и поради много, много дълбокото вплитане на български инфлуенсъри", коментира тя.

Денацификация и други опорни тези

Български медии напълно безкритично разпространяват кремълската гледна точка и използват понятието „денацификация“, без да се разграничават от това, обърна внимание тя и подчерта:

"Безкритичното препредаване на кремълските тези не е качествена журналистика, не е професионално, а в конкретните условия е много строго професионално осъдимо. Това, че имаме източник нищо не означава".

Сред другите популярни кремълски тези, цитирани от авторите на изследването, е: "Украинското правителство е извършвало геноцид 8 г. в Източна Украйна. Те са нацисти са и тероризират местното население“.

"Имаме документи от международни организации, които не потвърждават по никакъв начин с числа и факти, че такива престъпления са се случвали", напомни Ковачева.

Много популярен кремълски подход е разказването на историята за западни журналисти, които биват тормозени, съдени, заглушавани, защото казват истината (ерго руската гледна точка).

Енергийната тема също се появява много често с твърдения като: "Американците са разрушили сами тръбите на „Северен поток“.

Друго прокрадващо се твърдени е е, че „В Европа институции и библиотеки призовават да се носят руски книги за горене за отопление през зимата“, което внушава: „В света има тежка русофобия и Русия е принудена да се брани от заплаха“.

Основен разказ за случващото се в Украйна може да се обобщи по следния начин: „Това е аналогично с онова, което Западът е направил в Косово и затова нямаме основание да критикуваме това, което прави Русия“.

Атака по медиите

"Руската дезинформация разчита на множество наративи, понякога противоречащи си, с цел да се създаде екосистема, която е подходяща почва за дезинформацията", коментира Иван Радев от АЕЖ.

Целта за създаване на такава минава и през атаки срещу медиите.

"С информационната война се ожесточават и атаките срещу медиите", каза Ковачева и ги описа като "опити медиите да бъдат изтикани в ъгъла на обществения дебат, да се каже, че медиите не са им нужни (на хората), защото ги лъжат".

Така е лесно "хората да бъдат завлечени в заешките дупки на Фейсбук, където да общуват с (хора зад) истински и фалшиви акаунти и да им промиват мозъците", допълни тя.

На въпрос вярват ли хората на фактите у нас въпросът беше по-скоро отрицателен:

"Хората са склонни да пренебрегват дали фактите са верни, или не - основният критерий е дали съответстват на техните възгледи. ... Верните факти стигат до много по-малко хора, отколкото дезинформацията".

Затова и у нас има почва за твърдения като: "Гугъл плати за разработването на КОВИД в биолаборатории" и "Спутник (руската ваксина срещу КОВИД) е единствената действаща ваксина, защото е предназначена за славянските народи, за да ни защитят от КОВИД, разработен от лошия Запад".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

625

3

1215

13.10 2022 в 17:08

Не е дълго.Добре сте го написали.Но няма кой да чуе.

10298

2

AntiZ

13.10 2022 в 17:02

Простаците във властта ги знаем! Те са простаци, но и са хитри. Те нямат интерес да се обграждат с умни, нито умните ще отидат при простаците. И затова е желателно да не се закачат тези, които изповадват простащините им а да се мачкат малкото мислещи в тази рОдина. И така е от 150 години. Колко ще продължи? Докато и последния прост българин грабне наградата Дарвин и отърве света от глупоста си.

10298

1

AntiZ

13.10 2022 в 16:55

Да обобщим: на руските лъжи се хващат простите, неуките, дебилите. Що са повече в България? Ми всеки да си отговори! С даскали, повтарящи като папагали проруски глупости откак са се пръкнали, какво друго да се случи? От "историци" като селтака от сирищник, какви учебници да се появят? Ми това варненско изпражнение, кой му издава бумагите? Ми на Дугин кой му издава фашизоидните простотии? Кой трябва да изгони лайномета волгин от БНР? Аз ли? Ми агент Димитър?... Стана дълго, извинявам се!