Сигнал: Дупчат Софийския университет, за да сложат климатици

Районният кмет Трайчо Трайков спря действията и след проверка обяви, че действията по сградата - паметник на културата - не са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство

Александра Маркарян 25 април 2020 в 15:24 6742 4

Снимка Трайчо Трайков, кмет на район "Средец" в София/Facebook

По фасадата Софийския университет, чиято сграда е паметник на културата, се пробиват дупки за монтирането на климатици, съобщава "Сега", като се позова на гражданин, алармиращ за това в социалните мрежи и публикувал снимки. Той е информирал и кмета на район "Средец" Трайчо Трайков, до когото пише:

"Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е паметник на културата с национално значение! В момента се извършва варварщината, която сами виждате на снимките. Пробиват се десетки дупки за климатици от страната на „Цар Освободител“! На места са откъртени цели парчета, т.е. около дупката за тръбата се е оформила допълнителна още по-голяма дупка с липсващ материал. Подобна акция е абсолютно престъпление и гавра с българската архитектура и история. Потвърждавам, че снимките са мои, за да няма обвинения, че говоря за разказ по картинки. Съгласувана ли е тази варварщина с Министерство на културата? Кой е дал позволение за тази архитектурна талибанщина? Има ли реален документ, на който да стъпва този ремонт и кой го е подписал?".

Трайчо Трайков

Проверка на Трайков потвърдила случващото се, а за резултатите от нея кметът информира във Фейсбук.

"Нашата проверка е установила, че монтажът на климатици върху фасадата на Софийския университет се извършва без съгласуван проект с НИНКН (Национален институт за недвижимо културно наследство - бел. ред.) и работата е спряна. Уведомен е Инспекторатът към Министерство на културата. Иначе работниците на място са обяснили, че преди година е получено писмо от Столична община с препоръка да се премахнат външните тела на климатиците и сега са започнали да правят инсталация с едно голямо тяло" - пише той.

Впоследствие министърът на културата Боил Банов също остро разкритикува действията, нарече ги "абсолютно незаконни" и дори заяви, че "има институции в България, които считат, че са над законите".

Впоследствие Софийският университет отговори на критиките, като отрече да извършва незаконна дейност или да му е необходимо разрешение. Позицията му вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

4

OtSofia

25.04 2020 в 18:02

Вижте фасадите на министерствата, на държавните болници, на жилищните сгради в центъра на София. Същата хубост! Преди доста време същото се опитаха да направят и на Министерски съвет. Там, където посегателството беше спряно, сега от години зеят дупки. Това - каменни облицовки, ръчно изработени художествени детайли, трайни декоративни мазилки, метални окачени фасади - нищо не спира хуните от фирмите и техните покровители - държавните инвеститори. Трябва да се направят проверки на всички фирми, които "работят" по този начин.

6003

3

Емо75

25.04 2020 в 16:15

А бе то кметът Трайчо Трайков алармирал за климатиците и уведомил министерството на културата. Банов кви заслуги си приписва, пък и жена му. Ма ректорът казал, че не слагат, ами махат климатици. Не компютри, а компоти. Срам
Обяснява се като някоя ученичка. Този е за оставка отдавна.

4040

2

Бубев

25.04 2020 в 15:37

Ректоратът е пълен с диви, прости хора с титли, които сами са си раздали. Ректорът води дружината.

15414

1

Hihi1981

25.04 2020 в 15:35

Идиоти!!!