Силни ветрове отново затрудняват издирването на Боян Петров

Хеликоптерите още са в Катманду, информира Мингма Шерпа

OFFNews 10 май 2018 в 10:45 8352 0

Все още няма разрешение от страна на китайското правителство хеликоптер да се включи в спасителната операция по издирването на Боян Петров, заяви алпинистът Мингма Шерпа, който също ще се включи в издирването, по Дарик.

По думите му хеликоптерът все още се намира в Катманду и чака разрешение от Китай за излитане.  Според Шерпа планът повече хора да се включат в издирването на Боян днес не е осъществен, защото времето отново не е подходящо. 

Китайските власти са готови да пуснат специално оборудвани вертолети от Катманду в своето небе, за да търсят изчезналия български алпинист Боян Петров, но все още не е уточнено кога и какви машини ще бъдат използвани в спасителната операция, каза по-рано вицепремиерът Екатерина Захариева по бТВ. Тя обясни, че на няколко пъти са сменяни непалските фирми, изявили желание да участват във въздушната операция, заради липса на застраховки или пилотски лицензи за рисковото начинание на над 6000 метра надморска височина. Последно е говорено с „наистина надеждна компания”, която ще изпрати 2 хеликоптера, като вторият ще носи допълнително гориво.

Освен това още трима китайски спасители се катерят към връх Шиша Пангма, по пътя към който беше и Боян Петров. До момента спасителите и шерпите са стигнали до 6100 м, като вятърът остава силен и това затруднява както придвижването им, така и евентуалното използване на летателна техника. 

Ураганни ветрове бушуват в района на връх Еверест, заяви алпинистът Слави Несторов. Той уточни, че е на 100 км от Шиша Пангма, но предполага, че метеорологичните условия там са подобни. Според него шансът на Боян Петров да оцелее е, ако се е окопал в снега или се намира в ледена цепнатина. 

„Трудно е да се каже какви са шансовете Боян да е оцелял, твърде много време мина, откакто е изгубена връзка с него. Надеждата обаче остава”, коментира алпинистът Петър Атанасов. 

Има генерално разрешително от китайските власти за навлизането на непалски хеликоптер, който да се включи в спасителната операция, но за момента времето не позволява това. Непалските фирми все още събират необходимите документи, но ако метеорологичните условия са подходящи, Китай ще позволи на хеликоптера да започне издирването“, каза по БНР Деян Петков от екипа на българина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!