Синдикатите предупредиха управляващите: Играете си със социалното недоволство

Профсъюзите и властта са съгласни в едно - по-високи заплати за "добрите" чиновници

OFFNews 16 юли 2017 в 10:04 8029 2

Синдикатите предупредиха управляващите: Играете си със социалното недоволство

Категорично няма да се съгласим с отпадането на класа за прослужено време. Някой се опитва да нагнетява социално недоволство и се надявам, че това не е премиерът Бойко Борисов. 

Това каза в интервю за БНР лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той предупреди, че отпадането на класа ще повиши напрежението и заяви, че синдикатите няма да позволят това да се случи. 

Той припомни, че в програмата на ГЕРБ и Обединените патриоти не е записано отпадане на класа и предположи, че става въпрос за "импровизации". 

На 350 хил. души в администрацията заплатите не са претърпели сериозни промени, обясни Димитров и каза, че синдикатите ще настояват за отпускането на 650 млн . лв. допълнително за увеличение с 15-20 процента на заплащането в здравеопазването и "добрата" администрация и сектор сигурност.

Димитров сподели, че усещане за напредък в политиката по доходите би дошло сред работещите от увеличение на всички заплати в реалния сектор с около 100 – 120 лева. Заплатите в целия реален сектор у нас са малко над 16 млрд. лв. годишно, а печалбите - над 20 милиарда и с малка част от тези пари може да се гарантират по-добри доходи, отчете той:

Миналата година всички нефинансови предприятия в България генерират над 20 милиарда лева печалба, тоест подсказвам всъщност, че икономиката се развива възходящо, което е добър знак след кризата. Тя е излязла вече от кризисните състояния през 2008-ма-2010-та година и това е ясен знак, че има икономическа възможност.

Председатеят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ обясни, че класът прослужено време е отживелица. Тя обаче обясни, че правителството няма да заеме твърда позиция по въпроса, тъй като това трябва да стане с преговори между правителството и бизнеса. Тя уточни, че нейното мнение е лично и че с него не ангажира правителството и управляващата коалиция. Тя се съгласи, че приходите в администрацията трябва да се повишат - както за възнаграждения и за условията на труд:

По отношение на клас "прослужено време", по отношение на начина, по който всъщност се разпределят средства за работна заплата, правителството няма да заеме твърда позиция, защото това е работа на договорка между работодатели и синдикати, на колективни трудови договори, в крайна сметка - на този формат, който го има и в момента - тристранният формат.

"Ще търсим заедно баланс в това как да бъдат разпределени приходите между различните пера на бюджета. Но с повишаването на работната заплата това неминуемо трябва да доведе до увеличение на заплащането в бюджетната сфера", каза тя, но допълни, че това вероятно трябва да бъде обвързано с диференциация и като се отчита ефикасността в работата на съответната администрация. 

"Всички ние, които се борим с чиновниците, те само пречат в работата на съответната администрация", заключи Стоянова. 

Тя обаче не смята, че заплащането и повишаването на доходите са свързани с напрежение в обществото. "Българинът иска, когато имаме реални показатели в икономиката, че трябва да има увеличение на доходите. И българинът това го чувства. Магазините са пълни с хора, заведенията са пълни с хора, магистралата е пълна. Това означава, че животът се движи, че има доходи, че има бизнес", каза тя.

По думите ѝ обаче има "една друга България", където положението е доста тежко и усилията трябва да бъдат насочени към равномерно развитие, където евентуално може да се породи напрежение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

2

рамбо

16.07 2017 в 16:06

В България отдавна синдикати няма. Няма как да защитаваш интересите на работниците, ако си финансиран от държавата. В годините те се превъртаха в полупартийни сдружения. Тя Подкрепа почти изчезна вече, Тренчев си го изтеглиха в САЩ, направо и тези да ги закриват и да се свършва с тоя псевдосиндикализъм. Ако искате да видите истински синдикати вижте какво става в Гърция