Синодът застана срещу руския патриарх по въпроса за украинската църква

OFFNews 05 октомври 2018 в 11:55 5000 2

Светият Синод на Българската православна църква отхвърли искането на руския патриарх Кирил да се свика Всеправославен събор, на който да бъдат осъдени опитите за създаване на независима Украинска православна църква.

На заседанието си отците са изслушали устно предложение на Ловчанския митрополит Гавриил с проекторешение на Светия Синод, което да гласи: "По въпроса за даване на автокефалия на УПЦ Св. Синод на БПЦ-БП счита, че е редно да бъде свикан Всеправославен събор, който да реши този въпрос".

Това предложение е било подкрепено от митрополитите: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Видински Даниил.

Против искането на руския патриарх, когото вицепремиерът Валери Симеонов определи като "второразрядно ченге от КГБ и милиардер от безакцизни цигари", са гласували Българският патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан.

С особено мнение по горното решение са: Неврокопски Серафим и Врачански Григорий.

Ето и цялото решение на Св. Синод:

На своето редовно заседание Св. Синод на БПЦ-БП разгледа писмо с вх. №599 от 3.10.18 г. на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, в което той уведомява за тревожните събития свързани с църковния живот на каноничния диоцез на УПЦ-МП.

След като изслуша предложението на Пловдивския митрополит Николай и след проведено гласуване, Св. Синод реши да предостави писмото на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за разглеждане от специално създадената комисията по въпроса свързан с църковния разкол на територията на Украйна, при Св. Синод на БПЦ-БП. ЗА горното предложение гласуваха: Българският патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Врачански Григорий.

ПРОТИВ горното решение гласуваха: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Видински Даниил.

***

Във връзка със същото писмо Св. Синод изслуша устно предложение на Ловчанския митрополит Гавриил с проекторешение на Св Синод, а именно: "По въпроса за даване на автокефалия на УПЦ Св. Синод на БПЦ-БП счита, че е редно да бъде свикан Всеправославен събор, който да реши този въпрос". ЗА предложеното от митрополит Гавриил решение гласуваха: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Видински Даниил. ПРОТИВ гласуваха: Българският патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан.

С особено мнение по горното решение са: Неврокопски Серафим и Врачански Григорий.

След проведеното гласуване Св. Синод не приема предложеното от митрополит Гавриил проекторешение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови