Синоптиците и БАН да проявят разум, призова министър Вълчев

Предсрочното прекратяване на мандата на директора на НИМХ беше изключително неуместно и имаше наказателен характер, коментира той

OFFNews 12 септември 2018 в 17:45 2109 0

"Призовавам за разум. Да спрат с личните нападки, да си подадат ръка и да подпишат декларация, както предложиха синдикатите. Да започнем да работим за извеждане на Института от БАН", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който днес се включи в заседанието на ресорната комисия в парламента.

Той коментира решението на Общото събрание на Академията за частично излизане на протестиращите от април заради мизерните си условия на работа и заплащане работещи в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Частично излизане означава, че който иска, може да си тръгне от БАН, извежда се оперативната дейност, но какво се случва с научно-изследователската и с имотите? По този въпрос ОС на БАН мълчи, а в решението му не се казва и дума.

По този повод министърът призова да се реши въпросът с правоприемствеността и да се спрат личните нападки.

Решението предизвика гнева на работещите в НИМХ и те обявиха, че те напълно спират работа идния вторник. С други думи - няма да има прогнози за времето, няма да има предупреждения за опасни явления.

"Те продължават с личните нападки. Рискуваме следващата седмица да нямаме прогноза за времето. Готов съм да бъда медиатор в този процес, но преди всичко те трябва да проявят разум“, обяви министърът и потвърди, че най-логичната дата за прехвърлянето на финансирането за НИМХ от БАН към министерство е 1 януари 2019 г.

НИМХ настояват да са под шапката на МОН, за да запазят статута си на научна организация, с което той съгласен.

Министърът коментира и решението на БАН да прекрати мандата на ръководителя на НИМХ проф. Христомир Брънзов посред протестите, които той подкрепи.

Вълчев нарече решението "изключително неуместно" и "наказателно".

"Решението за предсрочното прекратяване на мандата на директора на НИМХ, дори и то да има своите основания, е изключително неуместно. Прекратяването на мандата имаше по-скоро наказателен, отколкото принципен характер. Трябваше да се въздържат от него, то не е крачка към разрешаването на конфликта, а напротив. Изходът е сега да има декларация от двете страни“, коментира той и припомни апела си колективът на НИМХ да предложи своя кандидатура за изпълняващ длъжността, която УС да утвърди. До момента няма такава.

Служителите казват, че никой не иска да изпълнява длъжността директор, защото се опасяват от лични нападки и компрометиране, посочи Вълчев и увери, че такова наказателно отношение няма да има.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови