Скаути и природозащитници почистиха 7 реки и Шабленското езеро

OFFNews 11 май 2019 в 18:34 3388 3

Снимка WWF-България

Природозащитници и скаути събраха близо 400 чувала с отпадъци в 10 водоема на тероторията на България.

Съвмесната инициатива събра над 350 деца и младежи. Тя е част от усилията на природозащитната организация WWF да се грижи за реките и да ангажира младите хора с тяхното опазване.

Наред с климатичните промени и свръхпотреблението, основният риск пред речните екосистеми е замърсяването. Затова дванадесет скаутски клуба от цяла България, съвместно с природозащитници и доброволци, почистиха участъци от крайбрежията на реките Искър, Дунав, Камчия, Черна, Батова, Миковска, Тученишка, както и на Шабленското езеро. А за почистването река Русенски Лом се включи и местният клуб по кану-каяк.

С общи усилия скаути и природозащитници успяха да напълнят цели 400 чувала с отпадъци. По време на акцията участниците събираха най-вече изхвърлени пластмасови чаши и бутилки, кенчета от газирани напитки, фасове, найлонови пликове, текстилни отпадъци и парчета стереопор. А на брега на р. Искър до Долни Пасарел екипите се натъкнаха на четири гуми от камион и дори на лек автомобил, разглобен на части.

„Сред най-често срещаните отпадъци бяха мокрите кърпички. Може би хората не знаят, че те всъщност не се разграждат. Нека да не ги изхвърляме в природата", призова ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова, която оглави акцията на р. Искър. „Почистването на околната среда е ангажимент на всеки един от нас. Оптимистичното е, че все повече хора започват да го осъзнават. И това се вижда от факта, че повечето от отпадъците, които извадихме, са били изхвърлени преди години", добавя тя.

На територията на България има 325 реки, които са прекомерно използвани и в тях има все по-малко живот. Изхвърлянето на пластмасови отпадъци и петролни продукти, както и изпускането на индустриални води, съдържащи значителни количества органични или неорганични вещества, увреждат речните екосистеми и водят до постепенното загиване на биоразнообразието. Последващ негативен ефект настъпва, когато чрез вливането си в морето реките пренасят в него и своите замърсени води. По този начин отпадъците се разпространяват и унищожават местообитания и екосистеми по целия свят.

За съжаление, днес у нас не е останала нито една жива река. На практика това означава, че всички страдат, поотделно или с притоците си, от замърсяване, от пресъхване, от прегради, от копаене за инертни материали или от канализиране. На тях са изградени 270 водно-електрически централи, които променят коритата, скоростта и течението им, и така блокират възможността за миграция на десетки видове риби и безгръбначни, обобщават природозащитниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

13.05 2019 в 22:42

И още веднъж дойдоха две съвсем разкапани леки коли, които едвам се влачеха по асфалта. Претоварени. Някви странни дребни хора, които не говореха български, ги разтоварваха, тичаха покрай нас, и до всекиго оставяха по кутийка бира. Предводителят им каза, че му бил заповядал Господарят. Каза и името му, турско, в моето детство имаше такъв шампион по свободна борба. И тутакси изчезнаха.
А после тръгнахме да чистим реките, там се вливат седем.
И вече вадихме оръжие срещу местните ловци, които вдигаха срещу нас. Понеже наште джипове пречели на тяхната разходка - нали пътищата тесни. Чунким чистим не техният двор.
Или пък софиянците са нахвърляли епруветки с кръвни проби и тракторни гуми в техните реки.

Бе, бошлаф ...(((

23293

2

Стефан

13.05 2019 в 22:31

Защото каквото и колкото и да чистиш - все тая.
Преди години, с едни джипери чистихме язовир Въча. За своя сметка, много пари, и щото ей така. Имали пари, нямали акъл - направили го. Беше като във филм на Тарковски.
Двайсетина метра плаж, на 300. На него растат храсти, дребни дръвчета, тичат дребни животни.
А вицът е в това, че тоя плаж растеше от стената, и беше от стиропор, джапанки, рибарски мрежи, спринцовки от доспатската болница, детски играчки, други вещи.
Няколко месеца. Неистова жега, люти рани от насекоми, които не само жилят и хапят, а честно снасят яйцата си под кожата, и после нищо не помага.
Реакцията на местните:
Веднъж някви туристи направиха скандал, че тука по цяла нощ пием и пеем, и ядем нечии пари. Като ги поканихме да ядат от същите пари, няма нужда сутринта да чистят като нас - се опитаха да ни газят. Вече през деня:) Даже не ги бихме. Много.

12435

1

Jinx

13.05 2019 в 20:28

С тия 10-15 човека реки ще да са били доста малки. Защо ли ми прилича на нескопосана ПР акция на зелените?