След 2-годишна родителска кампания разширяват безплатния център за деца с аутизъм "Дъга"

Вероника Шербанова 02 април 2018 в 10:07 30435 0

След двегодишни усилия Центърът за работа с деца от аутистичния център "Дъга" най-накрая е на прага на разширяване. 

Центърът съществува от юни 2015 година и се намира в столичния квартал "Лозенец". 

В дневния център психолози, логопеди и специални педагози работят с 25 деца на възраст между 3 и 8 години. Децата посещават центъра безплатно, а центърът съществува с финансовата подкрепа на Столичната община и на дарители. 

Много бързо обаче става ясно, че центърът не може да побере всички желаещи да го посещават - списъкът на чакащите започва да се увеличава, и така се ражда идеята центърът да бъде разширен и започва битката това да стане факт. 

Родители на деца с аутизъм, които посещават центъра, започват кампания за набиране на средства, търсят и по-големи дарители, организират концерти. 

Над две години по-късно прибавянето на още едно помещение към Центъра вече е факт и в следващите месеци предстои да бъде направен ремонт. 

След разширяването центърът ще е разположен на 300 квадратни метра, като всеки ден ще могат да го посещават безплатно 50 деца. Така това ще е най-големият център за деца от аутистичния център в София. 

Децата прекарват в дневния център няколко часа, като през това време се правят ателиета, в които децата развиват умения, с които да се справят в ежедневието си. Провежда се и групова работа в залата за психомоторика. Освен това има време и за индивидуална работа - с психолог, логопед. 

Идеята е в новото крило да се направи по-голяма такава зала за психомоторика, в която да има повече съоръжения. Тогава в залата ще могат да влизат по по-малко деца, за да се работи по-целенасочено с тях и във връзка с техните конкретни сензорни дефицити. В голяма част от случаите децата с аутизъм имат сензорно-интегративни дефицити, т.е. те нямат усещане за тялото си и по този начин не могат да се ориентират и за околния свят. С тази работа в залата ежедневно по 30-40 минути те с времето наваксват този дефицит. 

В новото крило ще бъде обособена и стая за музикотерапия, което също ще е много полезно за децата. 

Според специалисти ежедневната работа с деца с аутизъм е изключително важна и е добре да се започне, коагто детето е малко, тъй като тогава се постига напредък много по-бързо. Важна част от посещенията в центъра е и общуването с други деца, което е проблем за децата с аутизъм, но поставени в такава ситуация, те се научават на модел на общуване, който след това могат да прилагат.  

Ако искате да помогнете на Център "Дъга", можете да дарите чрез банкова сметка:

Сдружение „Асоциация Аутизъм“
Банка ДСК, Клон „Батенберг“
IBAN: BG59STSA93000004098345
BIC: STSABGSF

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови