След 3 месеца майката на отнето българско дете в Италия говори за пръв път с него

OFFNews 01 август 2019 в 10:42 5655 0

Три месеца след отнемането на българско дете от майка му в град Ладисполи, Италия вчера тя е успяла да говори по телефона за пръв път с него. Разговорът е бил проведен снощи, съобщават от посолството ни в Рим и уверяват, че продължават да работят за осъществяването на редовни срещи между детето и майката.

Детето е настанено от една година в католически социален дом, тъй като според италианските социални служби е констатирана липса на грижи от страна на майката.

Посолството ни в Рим е отправило запитване към италианските власти по случая и очаква официална информация. Следващата седмица се очаква да се проведе среща със сенатор Лучо Малан и адвокатката на майката.

На 27 юли пред министерството на правосъдието в Рим се събраха членове на асоциацията А Пи Ес, чийто председател е сенаторът от "Форца Италия" Лучо Малан, за да протестират. Поводът за протеста е 12-годишната София - името, с което назовават детето, отнето от българската му майка преди година до Рим.

Този повод обаче събра на едно място "майки и бащи с най-невероятни истории, адвокати от цяла Италия, дошли в столицата на свои разноски, асоциации, борещи се за правата на децата, отнети от семействата им". Това съобщи сенаторът Малан пред информационната агенция А Ди Енне Кронос. Всички те искат проектозакон, който да предвижда санкции за социалните работници, които не спазват крайни срокове и процедури, и по този начин нарушават нормите за закрила на децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови