След два дни с вятър: Пак прогноза за мръсен въздух в София

OFFNews 07 декември 2018 в 07:46 3060 0

Превишение на фините прахови частици в няколко квартала на София има днес. След като в столицата два дни нямаше замърсяване на въздуха, заради вятър, днес и утре прогнозата е за повишение на ФПЧ. 

Три пъти над нормата е съдържанието им в „Хиподрума”, „Надежда” и „Павлово”, сочат данните на „Еър Куолити индекс”. Малко над нормалното е съдържанието на ФПЧ в  „Младост”.

Близки до тези са данните и на системата от граждански станции „Еър София”. Столичната община издаде предупреждение за очаквано замърсяване за днес - двойно над нормата ще бъдат фините прахови частици в „Дружба”, „Хиподрума”, „Павлово” и „Надежда”. 

Общинският съвет промени вчера правилата, при които в града може да се пусне "зелен билет", като мярка срещу замърсяването. Поправката предвижда, че кметът може да разпореди еднодневна карта за 1 лев за целия градски транспорт за ден, когато има прогноза за температурна инверсия, високо атмосферно налягане и липса на вятър. 

За следващите дни не се очакват такива метеорологични явления, които могат да доведат до прекомерна концентрация на фини прахови частици. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови