След като остана без кола, Мая Манолова открива приемна във влака

OFFNews 05 ноември 2018 в 10:29 5217 0

Реформата на НСО се свежда до това националният омбудсман да не разполага с кола и шофьор, които да използва, за да бъде при гражданите. Това заяви Мая Манолова в сутрешния блок на бТВ.

Преди дни стана ясно, че през следващата година по решение на финансовия министър Владислав Горанов се отнема служебният автомобил, с който пътува Манолова. В коментар за bTV той дори заяви, че омбудсманът ползва НСО като такси.

"На мен автомобилът ми е нужен, за да си върша работата. Никога не съм искала НСО. Така е било по закон и така го наследих. Така е било за моите предшественици. Сега реформата в НСО се свежда до това, че омбудсманът се лишава от автомобил.

Това, което ми е нужно, е не НСО. На мен ми е необходим служебен автомобил и шофьор, защото моята работа е на терен. Аз трябва да бъда във всяка точка на страната и съм през тези 3 години, откакто съм омбудман. На всяко място, където има проблем. Всяка седмица имаме изнесени приемни в страната. Хората не могат да си позволят всички да дойдат в София, в моя кабинет. Проблеми от кабинет в София не се решават", категорична беше тя.

Манолова подчерта, че в становищата си по трите бюджета за следващата година не е повдигала въпроса, защото го смята за дребен. Въпреки това тя посочи, че администрацията ѝ има две стари „баничарки”, една от които не е в движение, както и една лека кола, с която трябва да се обикалят затвори, детски институции и гранични пунктове при експулсиране – и няма как да свали колегите си от автомобилите.

А в разчета за следващата година пари за ново превозно средство няма.

Въпреки това Манолова е категорична: "Аз ще се справя. Няма да ме спрат с подобни предложения".

Омбудсманът ще използва обществен транспорт, за да ходи на изнесени приемни – и ще превръща пътуванията си в срещи с гражданите. Така утре тя ще е във влака София – Варна, който тръгва в 6:55.

Във фейсбук Манолова публикува разписанието на трена със следния текст:

"Скъпи приятели, във вторник сутринта в 06.55 часа заедно с екипа ми се качваме на влака по линия София-Варна, където в първи вагон, второ купе ще направим приемна за пътуващите. На снимката е разписанието на гарите, където може да прецените на коя от тях ще ви е удобно да се качите. Ако някой от вас иска да се запише предварително, може да го направи на тел: 02 81 06 955, но не е задължително."

Според нея подобен модел трябва да се възприеме и от другите институции, за да бъдат те по-близо до проблемите на хората.

Сред тези проблеми са промените в застраховането и обезщетенията за пострадали при ПТП. Манолова разкритикува начина, по който важни предложения се внасят с промени между 1 и 2 четене и без обществена дискусия. Освен това Манолова отбеляза, че извършителят на катастрофата може да бъде осъден да плати голямо обезщетение и така се повдига въпросът защо въобще плаща „Гражданска отговорност”.

По подобен начин управляващите действат за приемането на 30 закона, посочи общественият защитник.

Като потенциално засегнати тя даде като пример стотиците ранно пенсионирани бивши служители на силовите структури, които са в активна възраст, но няма да имат право да са държавни служители от началото на следващата година – след решение без мотиви и дебат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови