След отпора за болничните: Готвят нови мерки за ограничаване на злоупотребите

OFFNews 21 ноември 2019 в 16:19 3521 0

Снимка БГНЕС

Даниела Дариткова

След отхвърлянето на идея на ГЕРБ и Обединени патриоти първият ден от отпуска по болест да е за сметка на работещия, предложена с намерението да се ограничат фалшивите болнични, управляващите не са се отказали от идеята за промени, но готвят друг вариант за решаване на проблема.

Група депутати от ГЕРБ, предвождани от предсеателя на парламентарната им група Даниела Дариткова, внесоха предложение за промени в законопроекта на МС за бюджета на Държавното обществено осигуряване. В тях е записано, че до месец след обнародването на закона правителството, съвместно с Националния осигурителен институт и Националната здравноосигурителна каса, ще направят анализ и ще разработят мерки за ограничаване на злоупотребите при получаване на краткосрочни парични обезщетения по Кодекса за социално осигуряване.

В проекта на Дариткова се узаконява и решението, което взе коалиционния съвет на ГЕРБ и Обединените патриоти на 19 ноември, минималната пенсия за стаж и възраст да се увеличи на 250 лева. Сега тя е 219,43 лв.

В проекта на Министерският съвет се предвиждаше тя да стане 243,13 лв. на 1 юли.

Увеличението на пенсията на 250 лева ще се отрази особено благоприятно на най-възрастните хора - пишат в мотивите си вносителите и напомнят, че близо половината от възрастните с пенсия до 250 лв. са на 75 и повече години и че те са около 45% от всички, получаващи пенсия за стаж и възраст.

Общо близо 875 хил. пенсионери са на минимална пенсия. Отделно от това, повишението на размера ще се отрази благоприятно и на доходите на хората с инвалидни пенсии, които се определят като процент от минималната пенсия за стаж и възраст. Положително ще се отрази промяната и на хората с наследствени пенсии 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови