Сложили охрана на президентшата, защото била застрашена

Юлиан Христов | 17 февруари 2017 в 10:501691627
Сложили охрана на президентшата, защото била застрашена
Сложили охрана на президентшата, защото била застрашена

Съпругата на президента Десислава Радева е с охрана от Националната служба за охрана (НСО), тъй като имало заплаха за сигурността ѝ. Това става ясно от съобщение на службата, във връзка с публикации в медиите, че Радева се вози в автомобил на НСО и има охрана. 

Традиционно, от НСО се оправдават, че мотивите за охраната не могат да бъдат оповестени, тъй като са държавна тайна. От там обясняват, че решението за охраната е взето от комисия, в която влизат началникът на НСО Ангел Антонов, главният секретар на МВР Георги Костов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев.

Неведнъж с решения на комисията са оправдавани решения, за които не е съвсем ясно каква е мотивировката. В същото време новият Закон за НСО разширява значително кръга от лица, които могат да се ползват от облагите на службата. 

В съобщението на НСО за конкретния случай е посочено единствено, че законът позволява членовете на семействата на президента, на премиера и председателя на Народното събрание да имат охрана, когато "се констатира наличие на конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице/а или рискове от извършване на посегателства срещу личността му/им, включително актове на тероризъм, по смисъла на НК".

По силата на посочените правни норми исканата информация представлява държавна тайна. По тази причина НСО не може да коментира публикации в медиите, нито да разгласява информация за предоставена охрана: субекти на застрашеност, степен на застрашеност, вид, обхват и времетраене на охраната, изменение или прекратяване на охраната, се посочва още в съобщението от НСО.

От справка на службата, изготвена по запитване на OFFNews, става ясно, че във вила "Калина", където са настанени президентът Радев и съпругата му, не са правени подобрения. 

Професор Балкански

Рейтинг : 88697

17.02 2017 в 21:09 29
+ 0
- 1
Еми нямали сме истинска "първа дама", защото тея патки или не са такива по природа, или не искат да бъдат "първи дами", както беше при предишния президент.

Изобщо за българските селянки това "дама" звучи не на място. Не че няма жени, достойни да бъдат наричани "дами" (наша професорска скромност познава и такива), но шансът им да имат за съпруг президент е несъществуващ.

Вижте по улиците кеи безвкусно облечени, с мръсни коси дропли циркулират, а от ТВ екрана кви кощрамби ни гледат, и ще се уверите, че истинските дами са дефицит.

Шабат Шалом!
Стефан

Рейтинг : 14375

17.02 2017 в 18:40 28
+ 15
- 10
Тя? Не разбира се. Аз се моля господин генералът да успее да я озапти преди да стане беля, тя сама няма да спре и умряла.
Лопе де Вега

Рейтинг : 20535

17.02 2017 в 18:02 27
+ 1
- 0
Коменданте, отлично разбираш, че нямам нищо против да съществува такова чудо и у нас. Засега има само пореден опит на т.н. журналисти да набият в главите на народонаселението нещо чуждо нам. Така създадоха св. Валентин, патриаршеската катедрала, ДАЕШ, да изреждам ли още? Иначе да, ако има нужда, но както писах вече, по съответния ред и закон. Колкото и да ми е неприятно, напълно се присъединявам към мнението на Стефан. Тази жена ще се тика къде ли не. Дано има достатъчно ум и интелект да не прави бели.

Шабат шалом!

Поздрав!
Стефан

Рейтинг : 14375

17.02 2017 в 17:27 26
+ 25
- 0
НСО па какво са виновни? Хора под пагон - каквото им кажат - това и правят.
Между другото, в качеството си на каква има кабинет в Президентството? Каква длъжност заема?
Мда. Мъжът и явно не от вчера има ядове с нея. Страхувам се обаче, че тая жена се превръща в проблем за цялата държава. Вече. Да вземе да озапти някак тщеславието и, преди да го вкара в истинска беля.
Задунайская Республика

Рейтинг : -2497

17.02 2017 в 15:31 25
+ 1
- 10
Кой ли пък може да я заплашва??

Този както изглежда ще бъде най-безгръбначния президент..
El Commandante

Рейтинг : 68846

17.02 2017 в 15:17 24
+ 10
- 1
Лопе, надявам се че всички сме на една страница тука и приемаме че под "Първа дама" всички разбираме "жената на резидента, къде изглежда прилично, ходи с него по света и се занимава с некакви благотворителни хави" нали така?

По тази линия МНОГО ЯСНО че требва да се охранява от НСО, како и целото семейство на Президента, въобще не разбирам как това може да се подлага на дискусия...
Лопе де Вега

Рейтинг : 20535

17.02 2017 в 15:13 23
+ 13
- 10
Никога не сме имали първа дама, защото това е ябанджийска измислица, нямаща място в нашите стройни редици.

Сериозно - просто няма такъв дзвер. Ако много напъва Радевица да се пъчи най-отпред, създава се регламент, нключва се в държавния протокол и т.н. Няма да дразня почитаемите колеги с "краварията", но може да вземете за основа Франция, например. Да не пропусна - определя се и областта на обществените и задължения. Примерно, естествено, докато не се създаде нужната традиция.

Поздрав!
El Commandante

Рейтинг : 68846

17.02 2017 в 14:43 22
+ 0
- 2
"Изключая Мария Желева - следващите не бяха особено агресивни в желанието си да се показват"

Реално единствената първа дама която сме имали се казва Антонина Стоянова.

Желеви беха некакви плашила и двамата.....
стринка минка

Рейтинг : -7241

17.02 2017 в 13:49 21

Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг на потребителя. Ако все пак желаете да видите мнението му, натиснете тук

Nik68

Рейтинг : 5007

17.02 2017 в 13:25 20
+ 9
- 1
Тепърва ще имаме ядове с госпожата. В контекста на течащите проверки по министерства - не беше ли тя назначена за PR на ВВС - от тогавъшния си любовник, сегашен съпруг и президент - носител на промяната, а тя първа дама, запълнила една огромна празнината в сърцата на българите, след няколко мандата на незабележими първи такива. Изключая Мария Желева - следващите не бяха особено агресивни в желанието си да се показват, камо ли охрана да им сложат и да ги возят от НСО.
 
4