Служителите на Агенцията по безопасност на храните излизат на протест

OFFNews
04 декември 2019 в 09:11 | 929 |0

Работещите в Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) излизат на протестен митинг за „Достойни заплати и достойни условия на труд". Началото е в 11 часа на площад "Независимост", съобщи БНР. Протестът е организиран от Национална федерация „Земеделие и горско стопанство“ към КТ „Подкрепа“.

Заради ниското заплащане в Агенцията по храните не достигат ветеринарни специалисти, затова предупреждават отдавна и синдикатите и ръководството на агенцията.

По думите на директора на агенцията проф. Паскал Желязков има държавни ветеринари, служители на БАБХ, които отговарят за по няколко населени места заради недостиг на кадри. В същото време работните заплати са с около двеста лева под средната за страната.

Анелия Иванова от Федерация "Земеделие" в КТ" Подкрепа" заяви, че искането на протестиращите е да бъдат заделени 105 млн. лв. разходи за БАБХ на отделен ред в бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите като целеви средства. По този начин ще се гарантира дейността на агенцията, която е единственият компетентен орган, който се занимава с безопасността по цялата хранителна верига.

Според Иванова предложенията им, внесени още през лятото в комисията, не се взимат предвид. „Министърът на финансите изобщо не обръща внимание на политиките и програмите, т. е. пуска един бюджет, който за нас абсолютно не е съобразен с това, което трябва да свърши Агенцията. След това, когато се наложи да се изсипват едни пари за обезщетяване на земеделски стопани, тези пари се намират. Настояваме тази практика да спре“.

Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати, подчерта, че исканията на служителите в БАБХ за увеличение на бюджет на Министерството на земеделието и храните с 15 млн. лв. са справедливи.  Дефицитът в министерството е в размер на 10 млн. Той се дължи на извършени структурни промени в БАБХ и извършени всички заложени цели на правителствената програма.

"Бюджетът за разходи за персонал в министерството през 2019 г. беше 108 млн. За 2020 г. има правителствено решение – с 10 млн. беше завишен и той беше 118 млн. Тъй като дефицитът е точно 10 млн., това означаваше, че всички работещи 7500 души щяха да получат 0% увеличение. Финансовият министър беше категоричен, че няма да увеличи бюджета на МЗХ. В комисията г-жа Танева направи предложение да бъдат прехвърлени средства от „Разходи“ в „Разходи за персонал“ 10 млн., което осигурява 10% увеличение", каза още Василева.

От КТ „Подкрепа“ обаче се обявяват против това прехвърляне. Протестът не е подкрепен от КНСБ.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !