Служителите на общинските болници излизат на протест на 15 януари

OFFNews 12 януари 2018 в 15:59 3236 0

Служителите на общинските болници излизат на протест на 15 януари, обявиха от Сдружението на общинските болници в България. 

Между 12 и 13 часа в понеделник служителите ще напуснат работните си места и ще излязат пред лечебните заведения в знак на протест срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинските болници. 

Протестът ще протече под мотото „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!“, а в него се очаква да се включат общинските болници, намиращи се извън областните градове.

Подкрепата си за протеста са изразили и от Българския лекарски съюз. 

От Сдружението на общинските болници припомнят, че в края на миналата година състоянието на общинските болници беше обсъдено по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество. В хода на дискусията стана ясно, че в голямата си част те са в реални фалити. Неразплатените задължения на 31 болници (членове на СОББ) към края на 2017 г. са 24 млн. лв., а 12 млн. лв. от тях са просрочени. Според зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков общите задължения на общинските болници са 100 млн. лв., като от тях 46 млн. лв. са просрочените, а само задълженията за осигуровки към НАП са около 7 млн. лв. 

Най-съществената причина за това тежко финансово състояние е, че лечебните заведения работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г., като през това време само минималната работна заплата се е променила от 180 на 510 лв., а в допълнение има промяна в цените на консумативите, лекарствата, услугите и т.н., категорични са от Сдружението.

Продължава и подписката в подкрепа на общинските болници, която стартира в края на миналата година. 

В подписката се казва:

Господа Управляващи,
Вашите решения в последните 25 години създадоха две Българии.
В нашата България се закриха хиляди предприятия и така отнехте на много от нас правото на труд. Липсата на работа принуди повече от 2 милиона българи да напуснат страната, заради невъзможността да изхранват себе си и семействата си. Във Вашата България сте си гарантирали високо платен от всички нас труд.
В нашата България се закриха стотици училища и вече хиляди наши деца нямат възможност да учат и ще имат нерадостно бъдеще. Във Вашата България децата Ви учат в реномирани училища и чужди университети с перспективата да Ви наследят.
В нашата България се закриха десетки болници и България стана лидер по смъртност, заради лимитирано право на част от нас да живеят. Във Вашата България за Вашия живот се грижат определени болници или се лекувате в най-добрите европейски клиники.
Със закриването на нашите болници ни отнемате правото на достъпна медицинска помощ и надеждата, че нашата България ще я има!
Господа Управляващи, спрете да унищожавате нашата България!!!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови