Сменят 20 000 стари печки в цяла София от средата на април

OFFNews 11 февруари 2020 в 13:01 3205 0

Жителите на столичните квартали „Абдовица“, „Димитър Миленков“, „Филиповци“, „Требич“ и селата Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене и Кривина могат да подават заявления за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди до края на март. 

Документи се приемат в районните кметства, където има служители, помагащи на желаещите при попълване и подаване на заявленията. Това е първи етап от изпълнението на проект по програма "LIFE" . По него ще бъдат подменени старите печки на дърва и въглища на 4 925 домакинства, като за 2020 г. се очаква 140 домакинства да имат нови екологични уреди на газ и пелети.

От средата на април ще стартира и кампанията за подаване на заявления от всички други квартали на територията на Столична община по големия проект, финансиран от Оперативна програма "Околна среда", който ще обхване още 15 000 домакинства . Ще бъдат проведени и разяснителни кампании във всички 24 столични района, за да се обясни при какви условия гражданите могат да заменят отоплителните си уреди и каква алтернативна форма на отопление могат да получат.

Всички домакинства подали през 2019 г. предварителни заявления, че искат да се включат в безплатната подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди ще са първите, потърсени и посетени от експерти, за да попълнят нужните документи за кандидатстването. За да се включат в кампанията за подмяна на старите отоплителни уреди, собствениците трябва да подадат формуляр за кандидатстване в района, в който живеят.

Подмяната на уредите ще се извършва поетапно и ще приключи до три години.

Подменените старите печки безвъзмездно ще се предават на общината за рециклиране, а средствата ще се използват за реализацията на екологични проекти, свързани с чистотата на въздуха.

За замяната на старите печки на 20 000 домакинства на територията на Столична община с уреди на пелети, газ или на ТЕЦ Столичната община защити 57 млн. лв. по два европейски проекта – по програма „LIFE" и по Оперативна програма „Околна среда“, с които в следващите 3 г. безплатно ще се подменят старите отоплителни уреди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови