Собственици разкопаха и преградиха улица в София, общината не им платила обезщетение

OFFNews 04 май 2019 в 21:15 15198 0

Собственици от столичния квартал „Витоша” днес разкопаха и преградиха една от улиците с аргумента, че е тяхна собственост, съобщи Нова телевизия.

Причината е, че години след изграждането на път, общината още не ги е обезщетила за отчуждаването на парцела. Достъпът на съседите до техните домове беше силно затруднен.

Столичната улица „Константин Петканов” осъмна в окопи и табели „Частна собственост”. Собствениците се позоваха на съдебно решение отпреди близо 10 години, че общината трябва да ги обезщети с малко над 400 000 лева.

„Няма една стотинка, преведена към собствениците”, заяви Елисавета Александрова.

Според един от собствениците на терена Младен Божилов общината го е завзела по най-безобразния начин.

"И го използват вече 9 години”, каза той.

А неочакваните изкопни дейности в почивния ден събудиха недоволството на съседите.

„Моите уважения към тези хора. Ако в горната част на квартала, в който живеят стотици хиляди хора, се случи някое бедствие, не дай си Боже, пожар, земетресение, от тук не може да мине техниката, която да спаси хората”, коментира Огнян Панайотов.

На място пристигна районният кмет.

„Законът казва, че ако в 6 месеца не бъде изплатено обезщетението, заповедта се обезсилва. Не съм го измислил аз, сега сме 2019-та, решението е от 2009 г. Нямат право да я разкопаят, защото асфалтът е общински и не се прави така. Затова предложих ново производство, на справедлива цена”, заяви Любомир Дреков, кмет на район „Лозенец”.

Но цената е наполовина от тази, определена от съда.

„Общинският съвет ще го гласува и си взимат парите. Но явно трябва да правим циркове”, коментира кметът.

„Има всякакви способи, които законът казва. Има и предварително изпълнение на отчуждителните процедури за значимите обекти. Тук през годините улиците са изграждани от инвеститори. Общината не е изграждала улици, тази също – тя не е изградена от общината. И така са възникнали тези квартали. Сега в момента оправям каша на 30 години”, заяви районният кмет.

Той обяви, че е подал жалба в прокуратурата срещу инициаторите на окопите. В следобедните часове изкопите бяха засипани. А преговорите между собствениците на терена и общината продължават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови