София дава пространства за култура на половин цена

OFFNews 22 юни 2018 в 11:29 2958 0

Организации и хора, които организират културни събития, ще могат да наемат имоти от Столична община на половин цена от пазарната стойност. 

Това предвиждат промени в Наредбата за цените при сделки с недвижими имоти, внесени от председателя на комисията по култура Малина Едрева и ресорният зам.-кмет Тодор Чобанов. Обсъждането на поправките на сайта на СОС ще продължи до 21 юли.

При отдаване под наем на имоти или части от имоти, публична общинска собственост, на културни оператори (организации и физически лица) се провежда конкурс с начална конкурсна наемна цена в размер на 50% от пазарната наемна цена, гласи промяната в наредбата. 

Подобна практика имаме в сферата на образованието при частните училища, обясни Едрева за OFFNews. Тя уточни, че става дума за публично достъпни пространства - не апартаменти например, които културният оператор няма право да преотдава. Лицензиран оценител ще определя пазарната стойност на общинския имот, а конкурсът ще тръгва от наполовина по-ниска цена. Фиксиран срок за отдаването на терени и обекти под наем няма, но общината ще предпочете по-дълготраен проект, каза още Едрева. 

Като пример за публично пространство, което може да бъде използвано за културни събития, тя посочи терена под метростанция "Джеймс Баучер", както и собственост на общинските пазари, неотдадени под наем за търговска дейност.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови