София кандидатства за 390 млн. евро за метро към Левски и Слатина

80% от бюджета на столицата за чист въздух и ремонти в кварталите

OFFNews 06 февруари 2020 в 13:27 2938 1

През 2020 г. столицата ще разполага с бюджет от 1,729 милиарда лева. 80% от парите на София бюджет 2020 на София и 95% от инвестиционната програма са насочени към инвестиции в кварталите - ремонти на улици и тротоари, нови детски градини и училища и по-добро транспортно обслужване, и подобряване на чистотата на въздуха.

Това са двата ни стратегически приоритета, по които ще работим, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на сесията на СОС. Общинарите гласуват днес бюджета на София. 

Собствените приходи се предвижда да са 789 млн. лв., което е със 64 млн. лв. повече от 2019 г. С 12 млн. лв. повече средства ще има за ремонт на квартални улици, като 10 млн. лв. ще са за изпълнение на програмите на районните кметове. Предвиждат се над 63 млн. лв. за строителство на 13 детски градини, 2 ясли, 6 училищни сгради и ремонт на други 26. Отделно общината ще кандидатства за финансиране на изграждането на нови
детски градини и със средства от държавата. 

С 21,5 млн. лв. повече се предвиждат за градски транспорт, като транспортната задача се увеличава с почти 2 млн. км. 

479 млн. лв. са инвестициите в града, които общината планира да направи. 60% от тях са евросредства. Общината вече е подала заявка за следващия програмен период за финансиране от общо 390 млн. евро за разширение на третата линия на метрото към кварталите “Левски” и “Слатина”. За довършването на третата метролиния и покупка на нови тролеи, трамваи и електробуси са предвидени 203 млн. лв. 

Тази година ще продължи разширението на булевардите “Филип Кутев” и “Тодор Каблешков”, за изграждане на пробива на бул. “Петър Дертлиев”, връзките на бул. “Ботевградско шосе” със Северната скоростна тангента и др. Средствата за основни ремонти са над 172 млн. лв. 

42 млн. лв. са предвидени за ремонт на паркове и озеленяване. До месец Фандъкова ще представи нова програма за засаждане на дървета в кварталите. 

Тази година трябва да приключи реставрацията на банята в Банкя и да започне възстановяването на баните в “Овча купел” и “Горна Баня”. Ще се решава и как да се ремонтира северното крило на  Централна минерална баня. 

Приоритетите, по които работим, не са предмети за търг в аукционна къща, за която един е готов да даде 24 млн. повече, а следващият - 53 млн. Наддаването с публичните пари не решава, а създава проблеми”, подчерта Фандъкова. 

Тя заяви, че не подкрепя предложението за продажба на 20% от капитала на „Софийски имоти“.

“Този филм софиянци вече сме го гледали. През 90-те години „Софийски имоти“ е управлявало много от най-хубавите сгради и терени в София. Впоследствие огромна част от тях са станали частни. Други, като къпалнята „Мария Луиза“ и Летния театър, общината реално е загубила, като е вкарала в капитала на смесени търговски дружества с частни компании. Да, и това вероятно е станало с добрите намерения на ваши колеги съветници и под предлог за повече приходи и инвестиции за хората, каза още Фандъкова. 

Тя подчерта, че предлага реалистичен бюджет с ясно фокусирани приоритети и изрази надежда той да
бъде подкрепен. 

От БСП и Демократична България обявиха, че няма да подкрепят бюджета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

kakamara

06.02 2020 в 15:59

А Западния Парк? Обещанието за ремонта е от предишните избори! Сега и за разходка на кучето не става,кал...!!!