София отбеляза с тържествена програма 142-ата годишнина от Освобождението на България (снимки)

OFFNews 03 март 2020 в 13:03 1997 0

Снимка Сергей Антонов

142-ата годишнина от Освобождението на България беше отбелязана тържествено в София с издигане на националното знаме на Република България пред паметника на Незнайния воин. На ритуала присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Въоръжените сили на Република България, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, вицепрезидентът Илияна Йотова, народни представители, дипломати, членове на военно-патриотичните съюзи, много граждани.

Българският трибагреник се издигна под звуците на химна на Република България. Произведен беше артилерийски салют от 20 залпа в чест на Националния празник. Пред паметника на Незнайния воин в столицата бяха поднесени венци и цветя. В ритуала участваха представителни подразделения на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър.

„На 3 март, преди 142 години, се сбъдна едно от завещанията на Левски, а именно – всички българи да живеем свободно в земите си. 90 процента от българските земи със Санстефанския договор бяха в пределите на българската държава. Въпреки че това не се хареса на Великите сили и те я разделиха, това остана национален идеал. В името на този идеал – всички българи да живеем заедно, българите в Македония и Тракия вдигаха въстания, българската армия води три войни, в които даде много жертви“. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов и подчерта: „Трети март е българският национален празник, защото тогава възкръсва българската държавност след 500-годишно турско робство“.

Военнослужещи от Българската армия участваха в честванията по повод Националния празник на Република България във всички гарнизони в страната. Те отдадоха воински почести на героите, загинали за свободата на Родината, и поднесоха венци и цветя.

Тържествената проверка (заря) в чест на 142-ата годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18.30 ч. на площад „Народно събрание“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови