София празнува своя ден, примата Лили Иванова със специална награда за принос в културата

OFFNews 17 септември 2019 в 06:22 8206 2

София празнува своя ден днес. Столичният общински съвет ще проведе тържествено заседание, на което ще бъдат връчени звания „Почетен гражданин на София”, „Почетен знак на Столичната община” и на „Значка на София”. 

Пред църквата „Света София” ще се проведе Тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на града в 11 часа.

В 17:30 ч. пред Народния театър "Иван Вазов" започва концерт на Софийския духов оркестър.

От 18:30 ч. в Народния театър „Иван Вазов” ще бъдат връчени Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Носител на тазгодишната Специална награда за изключителни постижения и принос в националната култура е примата на българската музика Лили Иванова. БНТ1 ще излъчи церемонията по награждаването от 22:00 часа.

От 18.30 ч. в подлеза на Националния дворец на културата, пред театър „Азарян” и в близост до фонтаните, ще се проведе концерт на група Мехехе. Събитието е първо на новата сцена, която ще предлага концерти и детски програми.

В 20:30 ч. на площад „Княз Александър I” започва грандиозен аудио-визуален пърформанс и 3D мапинг „Градски вибрации 140 ВРМ (140 удара в минута)”, организиран от Столична община и Фондация „Културни перспективи” в партньорство с Министерство на образованието и науката. Входът е свободен.

Регионалният исторически музей – София ще открие в 13:00 часа постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика” в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика” – в закритото археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария-Луиза” № 2. На площ от 6 хиляди кв. м са експонирани останки от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет сгради с жилищни и произведствено-търговски функции. Съпътстващата програма включва детски образователни ателиета и изложба с фотографии от процеса на археологическите проучвания.

На празника на столицата в кино G8 Cinema стартира проектът „Особен поглед“ – панорама на филми на жени режисьорки в българското игрално кино – поредица от прожекции (по две на ден – от 17:30 ч. и от 19:30 ч.), придружени с дискусии, на филми на български режисьорки. Проектът е дело на „Адела Медия” и е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община.

От 17:00 ч. в парка „Заимов” ще се проведат празничен танцов спектакъл и карнавално шествие.

В 18 ч. започва концертът за деня на София в район „Искър“. Той ще се състои в парк „Езерото“ и ще бъде с участието на Маргарита Хранова и Райко Кирилов, квартет „Българи“, танцов състав „Алгара“, представителен мажоретен състав „Светла“ и младата народна певица Валентина Шерденкова.

В парк „Младост“ в ж.к. "Младост 3" от 19 ч. започва празничен концерт с участието на Валерия Войкова от 125. СУ „Боян Пенев“, Diva Dance School, Стоименка Недялкова, Недялко Недялков и Петър Миланов – солисти от оркестъра на БНР и ансамбъл „Филип Кутев“.

Кино „Кабана“ ви кани от 18:30 ч. на концерт на група Rewind, който е част от проекта „Акустични следобеди“, финансиран от Столична програма „Култура“.

През целия празничен ден е свободен достъпът за посетители на Зоологическа градина – София, парк музей „Врана”, Регионален исторически музей – София и Софийската градска художествена галерия.

Забраняват се престоят и паркирането: 

От 07.00 часа до приключване на мероприятието на северозападната дъга на пл. „Св. Александър Невски” между ул. „Оборище” и ул. „11-ти август”; северната дъга на пл. „Св. Александър Невски” между ул. „11-ти август” и ул. „Дунав“; ул. „Оборище” между ул. „Г.С.Раковски” и пл. „Св. Александър Невски”.

От 08.00 до 18.00 часа, с изключение на автомобилите на служителите на общинска администрация и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”, на пл. „Николай Гяуров”; ул. „Московска” между ул. „Г.С.Раковски” и бариерата на английското посолство.

От 08.00 часа до приключване на мероприятието се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Оборище” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „11-ти август”.

Столичната дирекция на вътрешните работи осигурява охрана, постове за контрол и регулиране на движението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови