София пусна вода към Перник по ВиК мрежата си

OFFNews 28 януари 2020 в 14:25 4650 0

Почти единодушно - само с един глас "въздържал се" на Волен Сидеров, Столичният общински съвет разреши през ВиК мрежата на София да преминат допълнително до 300 литра в секунда вода за Перник. 

Дебатите продължиха почти три часа, на извънредното заседание на СОС присъства и кметът на Перник Станислав Владимиров. По време на дискусията независимият съветник Борис Бонев обяви, че ще подкрепи доклада за помощта за областния град, но няма да носи отговорност за това. Отговорността е изцяло ваша, ние ще подкрепяме, защото сме хора, обърна се Бонев към съветниците от мнозинството. Той предложи ГЕРБ да плати разходите по доставянето на вода на Перник от партийната си субсидия. 

Някой решил да придобие един град заради изборите, сега ще се молим като африканско племе за дъжд. Аз не искам да съм член на африканско племе и да се моля с танц за дъжд, каза още Борис Бонев. 

Владимиров обаче заяви пред журналисти, че нивото на водата в яз. Студена в момента се задържа, не спада още повече и той се надява на прогнозите за дъжд през февруари, за да не остане Перник съвсем без вода. 

По-късно по време на дебатите Методи Лалов от Демократична България обяви, че изказването на Бонев се дължи на авантюризъм и политическа неопитност, но не бива да се забравя, че благодарение на него ГЕРБ имат мнозинство в СОС, а Бонев го заплаши със съд. 

БСП ще подкрепи помощта за Перник и ще си носи отговорността, заяви Иван Таков от БСП-София. Той обаче настоя столичният кмет Йорданка Фандъкова да подпише доклада за преминаването на вода по Рилския водопровод. За да не сте самотна на върха документа да се подпише и от председателя на СОС Елен Герджиков, предложи той с мотива, че това ще е за успокоените на гражданите на София. 

“Радвам се, че за първи път през този мандат СОС взима отговорно решение с почти пълно мнозинство. Тези от вас, които ме познават знаят, че шегите и закачките не са ми по вкуса, особено когато става дума за помощ на бедстващи хора. Спекулациите и откровените лъжи, които се чуха в залата - също! Поставих условия пред държавата и защитих обекти, които тя да финансира, за да имаме дългосрочни гаранции за водоподаването на София. Поставих условия още тази година да се ремонтира стената на язовир “Бели Искър” и да се направи връзка между него и язовир “Искър”. Поисках и да се проучи възможността язовир “Огняново” да се ползва като алтернативен водоизточник. Чух твърдения, че водата там била радиоактивна. Повтарям - поисках да започнат проучвания. Никой няма да си позволи грам компромис със сигурността и здравето на хората. Безотговороно е да се говори, че утре започваме да захранваме София с радиоактивна вода”, заяви Фандъкова. 

Стоя с лицето и името си не само пред вас, но и пред всички софиянци. Нося отговорност за всичко, което се случва в града. В тази ситуация никой не потърси отговорност от общинските съветници в Перник, а от новоизбрания кмет на града, който търси решения на проблема. Пред вас стоят двама кметове от различни политически сили. Най-важното в тази ситуация е да гарантираме водата на София и да помогнем на хората в Перник, които само на 30-40 км от нас бедстват, подчерта Фандъкова. 

Тя успокои съветниците, че с приетото решение й възлагат да подпише споразумение с министрите на икономиката, екологията и МРРБ, така че ще има подпис и от нейна страна. 

Споразумението предвижда ремонт на язовирната стена на Бели Искър, който трябва да започне през 2020 г., както и да бъде изградена реверсивна връзка между довеждаща система „Бели Искър“ и довеждащата система „Искър“.

Предвижда се и, след проучване на качествата на водата, рехабилитация на язовир Огняново с възможност за пречистване на питейни води до 1500 л/сек. чрез изграждане на пречиствателна станция за питейни води и нов магистрален водопровод до пречиствателна станция „Панчарево“ и свързването на обекта към водоснабдителната система на София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови