София ще дава от водата си на новото селище в Плана

OFFNews 26 септември 2017 в 14:19 8150 0

София ще дава от водата си на жилищното ВИП селище "Плана Хайтс" в община Самоков и на Производствен център „Кока-Кола ХБК България“ в Костинброд. За първи път от водните количества, предназначени за столичани, ще се отпускат милиони кубици за частни фирми. 

Това стана ясно на заседанието на комисията по екология. Вносителите Ваня Чилова и Николай Стойнев от ГЕРБ обясниха, че исканията са от стратегически инвеститори в страната ни, а риск столичани да останат без вода няма. Според експертен анализ, представен пред съветниците, София разполага с 615 милиона куб. метра в язовирите Искър и Бели Искър, от които през миналата година потреблението е 160 млн. Според прогнозите, ако населението на столицата нараства с 0,5% годишно, през 2070 г. ще му трябват около 200 милиона куб. метра вода. 

По предложение на Радослав Абрашев от РБ съветниците отложиха решението си, за да се направи прогноза до 2050 г., която според тях ще е по-реалистична за това колко точно милиона ще живеят в София. Като слабост на подобно на решение в полза на инвеститорите Абрашев посочи опасността подобни искания от частни фирми към Столична община да нараснат лавинообразно и на СОС да се наложи да взима решения по целесъобразност. 

Плана хайтс и Кока Кола искат общо 2,2 млн. куб. метра вода от столицата, това няма как да постави в риск водните количества на софиянци, обясни експерт.

Стефан Марков от десните поиска да знае и дали вече се извършват продажби на жилища в Плана хайтс, а Емил Магрисо, който е и главен секретар на Израелската търговската камара в България обясни от името на инвеститорите, че реални продажби няма, защото година и половина след като проектът е обявен като стратегически, все още не са успели да съберат необходимите разрешителни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови