Софийската опера се извини на японския народ и уволни техниците, осквернили мемориала

OFFNews 17 октомври 2018 в 13:43 8814 6

Софийската опера и балет се извини на японския народ за поругаването на Мемориалния парк на мира в Хирошима, за което японските власти са арестували двама служители от техническия екип на операта.

Става дума за осветители, пътуващи с трупата по време на турнето ѝ в Страната на изгряващото слънце. Те са надраскали надписа "Локо София" на паметника на хилядите жертви в града.

Осъждаме този вандалски акт, който засяга по недопустим и непристоен начин паметта на жертвите на атомната бомбардировка от 06.08.1945 г. Това е ужасно поругаване по хулигански подбуди на символа на една световна трагедия, се казва в позицията на Софийската опера и балет, подписана от академик Пламен Карталов.

Според него извършителите "трябва да понесат с цялата тежест на закона последствията от действията си".

Двамата техници ще бъдат уволнени.

Ето и цялата позиция на Софийската опера и балет:

Софийска опера и балет изразява искреното си възмущение и потрес от извършеното посегателство срещу Мемориалния парк на мира в гр. Хирошима, за което японските власти проверяват двама служители от техническия екип на турнето на Операта в Япония.

Осъждаме този вандалски акт, който засяга по недопустим и непристоен начин паметта на жертвите на атомната бомбардировка от 06.08.1945 г. Това е ужасно поругаване по хулигански подбуди на символа на една световна трагедия.

Поднасяме извиненията си на японския народ, който стана жертва на необмислените постъпки на български граждани, решили да изразят футболните си пристрастия по крайно обиден и неуместен начин. Те трябва да понесат с цялата тежест на закона последствията от действията си.

Софийска опера и балет категорично се разграничава от извършителите, като същите нямат място в трупата ни и затова прекратяваме напълно отношенията си с тях.
Изразяваме готовността си за всякакъв вид съдействие на японските власти при провеждане на разследването по случая.
Признателни сме за щедрото гостоприемство, с което бяхме посрещнати на японска земя. Изразяваме искреното си съжаление, че плодотворната ни съвместна дейност вече 20 години, посветена на красотата и изкуството, както и последните триумфални успехи на представленията на „Кармен“ и „Турандот“ на Софийската опера и балет в Япония, бяха помрачени от този неприятен инцидент.

С уважение,
Акад. Пламен Карталов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

6

Новак

18.10 2018 в 03:39

Тотлмото опростачване и чалгизация на нацията започват да дават резултати . То това е едно от големите завоевания на кабинетите Борисов. Усещането, че всичко е позволено и за теб няма закони и правила се предава от баш Тиквата надолу към мат’ряла. Два дена по-късно млади гамени, при това национални състезатели, показаха същия този бай ганьовски манталитет на летището в Германия. Явно трябва да свикваме, това идва. Както свикнахме, че ограничени и откровено тъпи хора могат да бъдат министри, че разни калинки разпределят милиони, че съществуването ни се свежда не да живеем, а да не умираме.

6153

5

Alm

17.10 2018 в 22:40

Колко много простаци сме си отгледали. Срам!

23293

4

Стефан

17.10 2018 в 19:09

Не знаех, че в операта назначават на работа животни. Те май бяха в цирка.
Същите тия, вдигат ли задна лапа като минават покрай вишните?

10571

2

Hissarion

17.10 2018 в 15:14

Те хората гледат, че у нас всеки драска и боядисва паметниците и са решили, че така е прието навсякъде.

10372

1

elbarbudo

17.10 2018 в 14:41

Да бяха отишли да почистят по-щеше да хване дикиш от едно голо извинение.