Софийският университет губи над половин милион лева заради спрения прием по медицина

Александра Маркарян 02 февруари 2018 в 20:37 8165 0

Софийският университет ще изгуби повече от половин милион лева от субсидията, която получава от държавата, и от такси, които студентите плащат за кандидатстване и обучение, заради обявения нулев прием по медицина през предстоящата учебна 2018/2019 година. Това става ясно от отговор на Министерството на образованието до OFFNews след наше запитване за последствията от решението на най-големия ни университет.

Общият трансфер от държавата за издръжка на обучението на студентите по медицина в СУ за 2018 г. е в размер на 3.2 милиона лева за общо 470 студенти (от първи до шести курс включително). Броят на първокурсниците през 2017/2018 г. е 80, а издръжката за 1 учебна година на база определения прием е 542 000 лв., уточняват от МОН.

Университетът ще продължи да получава субсидията си за студентите от втори до последния курс, но ще изгуби средствата за първокурсниците по държавна поръчка, които се отказа да приема.

СУ ще загуби и сумата от такси за кандидатстване, които плащат явяващите се на изпити. За "Медицина" се държат биология и химия. През последната година всеки кандидат внасяше общо 60 лв., за да се яви на двата изпита. 

Извън таксите за кандидатстване са годишните такси за обучение, които студентите плащат. Сега тя е по 925 лв. на студент. При 80 студенти в СУ ще постъпват със 74 000 лв. по-малко.

С решението си от 31 януари СУ обяви нулева година за държавната поръчка по медицина, за която са валидни и дадените изчисления. Отделно от нея Медицинският факултет приема чуждестранни студенти в платено обучение и този прием не се спира през 2018 г. Годишната такса сега е 7 700 евро на студент.

Мотивите за спирането на приема в държавна поръчка по медицина в последния момент (приемната кампания започва през втората половина на февруари) все още не са напълно изяснени. Решението бе взето след внесена от Медицинския факултет извънредна точка в края на заседание на Академичния съвет, на което не бяха поканени журналисти. По непотвърдена информация на OFFNews предложението е било гласувано без обсъждания.

Пред OFFNews ръководителят на отдела за връзки с обществеността в СУ Боряна Коларова вчера заяви, че мотивът бил неяснотата по въпроса точно кога СУ ще може да се нанесе в сградата, дадена му от Министерския съвет за нуждите на Медицинския факултет, на бул. "Черни връх". В нея сега се помещава училище.

Днес нито един човек от ръководството на Университета, нито от управлявания от директора на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов Медицински факултет не коментира въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови